Zeničanka Melika Lošić osvojila drugo mjesto na Olimpijadi naučnih projekata

Zeničanka Melika Lošić, učenica Međunarodne srednje škole „Richmond Park“ Sarajevo, nakon sjajnog uspjeha ostvarenog krajem jula ove godine u Barceloni, na globalnoj rundi World Scholar's Cup-a (tri zlatne i dvije srebrene medalje), veliki uspjeh ostvarila je i na MOSTRATEC-u – svojevrsnoj svjetskoj Olimpijadi naučnih projekata mladih u Brazilu, gdje je osvojila drugo mjesto.

 

Na ovogodišnjem Mostratecu (22.-26- oktobar, Porto Alegre, Brazil), gdje mladi, na svojevrsnoj olimpijadi – sajmu projekata, imaju priliku da predstave svoje inovacije iz oblasti nauke, tehnologije, matematike, inžinjeringa, medicine i društvenih nauka – predstavnica Bosne i Hercegovine Melika Lošić osvojila je sjajno drugo mjesto. Nastupilo je 1.000 finalista iz zemlja Južne i Sjeverne Amerike, Evrope, Azije i Afrike. Iako se projekti uglavom rade u grupama, darovita Zeničanka, inače učenica Međunarodne srednje škole „Richmond Park“ Sarajevo, svoj projekat pod nazivom “Primjena infracrvene termografije za detekciju oštećenja i nepravilnosti u cijevima” radila je samostalno i osvojila drugo mjesto. Melika je u Brazilu bila jedina predstavnica (finalistica) iz Bosne i Hercegovine i jedina takmičarka s prostora bivše Jugoslavije

Takmičenje u Brazilu je i sajam na koji dolaze brojne kompanije i posjetioci, poslovni  ljudi iz različitih djelova svijeta kako bi se upoznali s idejama mladih ljudi.

Melikin odlazak u Brazil pomogle su informatičke kompanije iz Sarajeva: Info Studio, Mistral, Atlantbh, kompanija Almy Zenica, Skupština ZE-DO kantonata, VF Komerc, Azel France, Hoše Komerc i Općina Ilidža.

Rezultati koje je ostvarila u Španiji i Brazilu osigurali su Meliki Lošić i nastup na  takmičenju koje organizuje jedan od najprestižnijih Univerziteta u svijetu, čuveni američki  Yale (Jejl). Međutim, njen nastup na tom takmičenju još je u pitanju, jer treba osigurati značajna sredstva za odlazak u SAD.

Iskrene čestitke za ostvareni rezultat našoj sugrađanki Meliki Lošić upućuje i redakcija portala zenicainfo.ba