MUP Zeničko-dobojskog kantona i školarci u akciji uklanjanja grafita

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je, u saradnji sa ICITAP-om (Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci u BiH) i Gradskom upravom grada Zenice, započela sa kampanjom „Uklanjanje grafita“.

Ove aktivnosti se poduzimaju s ciljem edukacije građana o štetnosti ispisivanja grafita. Danas je uklonjen jedan grafit na zgradi u ulici Londža. Ovom prilikom, zajedno sa policijskim službenicima bili su angažovani i učenici OŠ „Meša Selimović“ koji su dijelili promotivni materijal i informisali građane o značaju i ciljevima projekta.

– Prije svega mislim da je najvažnija aktivnost djece, nego bilo čija izjava danas. Cilj ovog projekta je razvijanje svijesti kod djece i mladih o štetnostima svih nezakonitih radnji, pa tako i o pisanju grafita. Mi želimo pokrenuti proces promjene svijesti o važnosti čuvanja fasada, ali i samog grada, kako bi imali ljepšu životnu sredinu i ugodniji ambijent za život. Uklanjanje jednog grafita i promotivna aktivnost, zapravo trebalo bi da bude inicijalna kapisla, kako bi se pokazalo da se sa vrlo malo sredstava, ali sa dobrom voljom i željom, može napraviti jedan lijep posao, – istakao je Semir Šut, policijski komesar Uprave MUP-a ZDK.

Doprinos mladih može biti značajan ako urede svoju sredinu za život, školovanje, rad i boravak. Ova kampanja provodi se u još pet gradova u Bosni i Hercegovini. (Delila Suljić)

Foto: Delila Suljić