Osnovano preduzeće ‘Naša vizija’: Zenički invalidi priveđuju za život

Članovi Udruženja osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona nedavno su u Zenici osnovali preduzeće pod nazivom  „Naša vizija“.

Osnivač udruženja i direktor preduzeća, Munir Isaković, koji je od rođenja slijep, istakao je da je preduzeće formirano kako bi osobama sa invaliditetom omogućilo da samostalno privređuju i da ne zavise od društvene pomoći.

Najiskusnija radnica je Vildana Bajramović koja je 60-postotni invalid. Iza nje je 30 godina iskustva u poslovima šivenja. Invalid je postala prije nekoliko godina, nakon nesreće koja je zadesila na prethodnom poslu.

Ovi vrijedni ljudi izrađuju dekorativne predmete za ugostiteljstvo, zdravstvo, šiju stolnjake, nastolnjake, kulinarske pregače, kape, izrađuju ručnike i to sve – u skladu sa mogućnostima preduzeća i zahtjevima tržišta.

-Trenutno imamo šestero zaposlenih, a svaka osoba sa invaliditetom, bez obzira na to da li je član Udruženja ili ne, može se zaposliti – ističe direktor Isaković.

U preduzeću se nadaju da će im posao krenuti na bolje, da će opravdati povjerenje kupaca, garantuju kvalitet i nude povoljnu cijenu.

tekst i foto: Delila Suljić