U potrazi za vakcinom protiv tetanusa, problem sa distribucijom ili nestašica na tržištu

Prije nekoliko dana, javnosti u Zenici, otvorenim pismom obratio se sugrađanin, Haris Delić. Povod za to bila je situacija u kojoj se našao njegov kolega, kojeg je ugrizao pas i koji ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Zenici nije mogao nabaviti Tetanus vakcinu.

21. maja, njega je pas je ugrizao na Bistričaku. Medicinari su sanirali nastalu povredu, ali je problem nastao kada je pacijent trebao primiti tetanus.

Naime, u zdravstvenim ustanovama u gradu, ali i apotekama, Tetanusa i Ana Te vakcina nema.

Moj razlog obraćanja javnosti otvorenim pismom je bio da se ukaže na problem ne samo Ana Te vakcine nego i svih drugih vakcina koje su u hitnim intervencijama potrebne da bi se spasio ljudski život, – kaže Delić.

Kontaktirali smo Ministarstvo, Institut za zdravlje, Dom zdravlja Zenica, kao i Zavod zdravstvenog osiguranja, ali nismo uspjeli dobiti konkretan odgovor zbog čega nema pomenutih vakcina, koje se ne nalaze na esencijalnoj listi i koje pacijenti plaćaju.

Ipak, u jednoj od zeničkih apoteka saznali smo da postoje ovakvi periodi u godini kada dođe do zastoja u distribuciji. Kako kažu, do nedavno su imali na stanju, ali je nestalo. Apotekari ne nabavljaju velike količine ovih vakcina, s obzirom da one idu hladnim lancem, a to praktično znači da se one posebno skladište i ne mogu se vraćati proizvođaču nakon isteka roka.

Po mišljenju našeg sagovornika, Harisa Delića, ne bi se smjelo dozvoliti da se zbog profita ugrožavaju ljudski životi.

Po mom ličnom ubjeđenju svi domovi zdravlja, hitne službe i bolnice na području kantona bi trebali da imaju Ana Te vakcinu da je mogu ponuditi pacijentu u slučaju potrebe. Nažalost, kod nas toga nema, – zaključuje Delić.

Obavezne vakcine Ana Te koje se primaju do 15 godine idu na teret države, a sve ostalo je na komercijalnoj osnovi i to je očito razlog zašto zdravstvene ustanove ne nabavljaju tetanus vakcine. Profit je čini se ipak ispred zdravlja ljudi. (Nedžad Glibo)