Nesavjesni građani i dalje ostavljaju otpad uz Babinu rijeku

Nije prošlo ni 10 dana od kako su članovi udruženja „Babinci 100 posto“ organizovali akciju uklanjanja divljih deponija uz Babinu rijeku, nesavjesni građani su se potrudili da sve vrate u prvobitno stanje.

Pozivanje na savjest građana očigledno ne daje rezultate ,te u udruženju pozivaju gradsku inspekciju da konačno počne raditi svoj posao,odnosno da rigorozno kažnjavaju neodgovorne pojedince.

Članovi udruženja ističu da je žalosno da nakon nepunih 10 dana ,od kada je organizovana akcija uklanjanja divljih deponija od Kantonalne bolnice do Babina,nesavjesni građani i dalje bez posljedica bacaju otpad u i pored rijeke.

Ovakvim odnosom šalje se pogrešna poruka svima onima kojima je stalo do zaštite prirode,kažu u udruženju.

U gradskoj inspekciji naglašavaju da komunalni inspektori i redari nastoje sankcionisati sve prekršioce,ali da problem predstavlja utvrđivanje identiteta.

Taj posredni postupak ne daje uvijek željene rezultate,zbog čega se  pomoć očekuje i traži od samih građana,kaže Zoran Marković,v.d. šef Odsjeka za inspekcijske poslove pri Gradskoj upravi.

Četiri komunalna inspektora i dva komunalna redara ,koliko je uposleno u gradskoj inspekciji,ne mogu na pravi način odgovoriti na sve ono što se dešava na terenu,te se kao prioritet nameće kadrovsko jačanje službe.Pozitivan pomak,tim prije jer je na području grada registrovano blizu 300 divljih deponija svakako je i uvođenje strožije kaznene politike.

(Rešad Š.)