FOTO: ‘Turkijski svijet u svim svojim bojama’ obojio Staro pozorište

U sali Starog pozorišta-Tapas Zenica sinoć je uspješno organizovan Koncert Turkijski svijet u svim svojim bojama, u kojem je učestvovalo 70 umjetnika (pjevači i plesači) iz Azerbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turske, Ruske Federacije -Baškuridistana, Hakasa, Tataristana, Tuve, Dagestana, Kabardin-Balkara, Moldavije, Gagauzije.

Njihov nastup je oduševio punu salu Starog pozorišta. Koncert je organizovan zahvaljujući saradnji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Ambasade Republike Turske, Yunus Emre Instituta, TURKSOY-a (međunarodna organizacija turkofone kulture) i Asocijaciji Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica, koja je i bila domaćin.

Koncert je organizovan povodom Nevruza, vijesnika proljeća koji se obilježava hiljadama godina u mnogim državama i kulturama širom svijeta.

O organizaciji TURKSOY, prazniku Nevruzu i saradnji između država na polju kulture i tradicije na koncertu je govorio zamjenik predsjednika generalnog sekretara TURKSOYA dr.Firat Purtas.

Umjetnici su se predstavili tradicionalnim plesovima i pjesmama iz država članica TURKSOY-a. Svaki nastup umetnika propraćen je velikim aplauzima, zbog fantastičnih izvedbi koje Zeničani nisu imali priliku nikada vidjeti.

Saradnja Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica i TURKSOY-a će se nastaviti i u budućnosti u cilju jačanja mostova prijateljstva između BiH i prijateljskih država koje su članice turkijskog svijeta.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica uputila je zahvalnost Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske, Ambasadi Republike Turske, Yunus Emre Institutu i TURKSOY-u na prelijepim poklonima (koncertima), koji su organizovani u BiH (nakon Zenice, slijede gostovanja u Sarajevu i Mostaru).