Očekivane posljedice krize u Evropi: Bh. radnici nemaju posla

Upozorenja ekonomskih stručnjaka koja objavljujemo u posljednjih nekoliko mjeseci, da će recesija u Njemačkoj i ekonomska kriza u Evropi ostaviti traga na bh. ekonomiju, pokazuju se tačnima. Prema izvještaju Agencije za statistiku BiH, naša je zemlja u avgustu zabilježila pad industrijske proizvodnje za 2,2 posto u odnosu na juli. Mjesečni pad prometa na domaćem tržištu iznosio je 0,5, a na stranom 3,7 posto.

Ukupan promet

U avgustu 2023., u poređenju s istim mjesecom prošle godine, ukupan promet industrije u BiH bilježi pad za 8,8 posto. Ako uporedimo tržišta, u istom periodu na domaćem tržištu zabilježen je rast za 1 posto, a na stranom tržištu pad za 17,4 posto“, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Pad na inozemnom tržištu pokazuje da ne stižu porudžbine, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Zbog krize u njihovim zemljama evropski kupci manje kupuju. Naša industrija je servisirala Evropu, tako da sada imamo manje posla za naše radnike“,ističe Pavlović.

Pavlović: Hitno rasterećenje privrede

Dodaje da će kriza u Evropi pojačati nezadovoljstvo u zemljama od kojih većinu očekuju izbori. Iz ugla BiH, puno izbora nema, osim hitnog rasterećenja privrede i oživljavanja zaboravljene ekonomske diplomatije, kako bi se pokušao nadomjestiti gubitak tržišta.

Ekonomski odnosi

Ono što možemo je da smanjimo opterećenje na plate za 50 posto. S druge strane, nismo iskoristili našu diplomatsku mrežu. Potpuno smo zanemarili ekonomske odnose s drugim zemljama jer smo ukinuli pozicije ekonomskog atašea, ljudi koji treba da razvijaju trgovinske i poslovne veze lokalnih zemalja s BiH“, ističe Pavlović.

Sjetimo se kako je to bilo u prethodnoj državi, u Titovoj Jugoslaviji. Najveći poslovi su bili u afričkim zemljama, gdje smo gradili brane, puteve, elektrificirali željeznicu, čak smo Sadamu Huseinu izgradili podzemni aerodrom, navodi Pavlović.

Akta.ba