Rudnik Zenica: Nema naznaka za augustovsku platu

FOTO: Zenicainfo.ba

U Rudniku Zenica i dalje je, četvrti dan zaredom, na snazi novi radnički neposluh što znači da nema proizvodnje uglja iz jedinog proizvodnog pogona, jame Raspotočje.

Razlog je kašnjenje u isplati augustovske plate, a jedan od problema u svemu je i nova blokada računa.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica Elvedin Avdić ističe da je u septembru, do prekida rada, proizvedeno ukupno oko 14 hiljada tona uglja, te da ovih dana intenzivno radi komisija čiji je zadatak izrada nove sistematizacije.

Nemoguće je u trenutnim okolnostima proizvesti količine uglja dovoljne za isplatu plata za 805 uposlenih, stav je Glavnog odbora sindikata zeničkog rudnika. Zato smatramo da je neophodna nova reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta, te da se poduzmu mjere i radnje na osnovu kojih će se, na socijalno prihvatljiv način izvršiti optimalizacija broja radnika u RMU Zenica“, navodi se u obrazloženju zahtjeva Sindikata za hitnim rješenjem oko isplate augustovske plate.

Zbog ukupne situacije, neophodno je što prije u Rudniku Zenica razrješenje svih nejasnoća oko jednog od rudarskih objekata, Stare jame, te izvršiti usvajanje odluke o trajnom prekidu izvođenja rudarskih radova u ovom rudarskom objektu, stav je Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. (Š. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba