Jutarnjom liturgijom Pravoslavni vjernici obilježili Vaskrs

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću. Jutrošnju svečanu vaskršnju liturgiju u „Crkvi Presvete Bogorodice“ za vjernike u Zenici predvodio je protojerej Marko Maleš, kazavši kako je za hrišćane Vaskrs najvažniji praznik od svih praznika.

Zato ga i zovemo praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima“, naglasio je Maleš dodajući kako su se kroz Časni ili Veliki post sedam nedjelja pripremali i da je kruna toga posta praznik Vaskrsenja Gospodnjeg.

Suština našeg vjerovanja je, kako kaže apostol Pavle, da Hristos nije vaskrsao uzalud bi bila naša vjera. On je tu svoju nauku i propovijed potvrdio svetim vaskrsenjem i zato se svi hriščani širom svijeta raduju ovom najradosnijem prazniku koji imamo“, kazao je protojer Maleš i dodao kako je poruka Vaskrsa uvijek poruka života, poruka ljubavi.

Kao što je Bog iz ljubavi sišao na nebo i svoj život položio za nas i naše grijehe kako bi njegova krsna žrtva oprala naše grijehe, tako i mi ispovijedamo vjerovanje u Njega i nadamo se opštem vaskrsenju svih ljudi po drugom dolasku Hristovom. To je suština svega ovoga. Svim ljudima, pravoslavnim hrišćanima koji danas proslavljaju vaskrsenje želim da čestitam ovaj praznik sa riječima Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse, a svim ljudima dobre volje i ostalima želim svakog dobra, sreće, napretka i božijeg blagoslova i da nas ove nedaće i nevolje što prije zaobiđu i prođu“, kazao je Maleš.

Pravoslavni vjernici u Zenici su nakon jutrošnje liturgije dijelili jaja, koja simbolizuju život, a praznično slavlje nastavit će u krugu rodbine i prijatelja. (S. Gluhić)