U KBZ revizijom utvrđeno 17 nevjerodostojnih diploma, Kantonalno tužilaštvo ZDK formiralo 11 predmeta

Ured za borbu protiv korupcije Vlade ZDK u sklopu svojih aktivnosti izvršio je među ostalim i reviziju diploma zaposlenih u Kantonalnoj bolnici Zenica. Revizijom je utvrđeno 17 nevjerodostojnih diploma u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nakon provjere diploma za 1.609 zaposlenih radnika.

Vijest o tome da je u Kantonalnoj bolnici Zenica revizijom utvrđeno 17 nevalidnih diploma uznemirila je javnost kako našeg kantona, tako i šire. Jesu li nas liječile osobe sa upitnim stručnim zvanjem, ali i znanjem utvrdit će istražni organi. Utjehu bi nam trebalo ipak pružiti to, kako nas uvjerava direktor KBZ dr. Tarik Zulović, da se ipak ne radi samo o diplomama medicinskog kadra.

To su diplome većinom vezane za NK kadar, KV i VK, a što se tiče medicinskog kadra, imamo dvije nevjerodostojne diplome srednje stručne spreme, dok među diplomama nema ljekara, specijalista i subspecijalista sa nevjerodostojnim diplomama”, kazao je Zulović, podsjetivši da svi ovi radnici još uvijek rade u Bolnici dok istražni organi ne poduzmu mjere i donesu odluku šta dalje učiniti.

Tarik Zulović

Mi ćemo postupiti po preporukama”, ističe Zulović.

Zulović kaže da su među provjerenim diplomama i dvije nevjerodostojne diplome medicinskog kadra, tačnije medicinskih tehničara. A neke diplome datiraju još iz davne 1989. godine. Zanimalo nas je, kako se moglo desiti da neko skoro cijeli radni vijek od 30 godina radi sa upitnom diplomom?

U ranijem periodu prije 2015. godine kada su se uposlenici prijavljivali na javne oglase, donosili su diplome stručne spreme, koju imaju najveću. Kada dođe osoba i primi se sa diplomom KV ona ima i diploma NK. Kasnije kada smo radili reviziju diploma utvrdili smo da recimo osobe koja radi sa KV da mu nije regularna diploma osnovne škole”, pojašnjava Zulović, naglasivši da među sumnjivim diplomama nema niti jedna diploma ljekara.

Je li regularno 17 spomenutih diploma, uskoro bi trebala pokazati istraga i već formirani predmeti u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Uvidom u evidencije Kantonalnog tužilaštva ZDK utvrđeno je da je ovo Tužilaštvo, od mjeseca maja do danas, zaprimilo na nadležno postupanje više dopisa dostavljenih od strane JU Kantonalna bolnica Zenica naslovljenih kao lnformacija. Navedeni akti su dostavljeni za ukupno 11 lica te je na osnovu istih u ovom Tužilaštvu, formirano 11 predmeta. Od ukupno 11 formiranih predmeta 8 predmeta je u radu i u istima se poduzimaju određene mjere i radnje u cilju provjere navoda iz prijave, 2 predmeta su u fazi istrage a u jednom predmetu donesena je Naredba o neprovođenju istrage, jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja za krivično djelo krivotvorenje isprave“, kazala je Mirna Poljac, stručni saradnik za odnose s javnošću u Kantonalnom Tužilaštvu ZDK.

Mirna Poljac

Do sada je u KBZ provjereno 1.609 diploma, preostalo je još 200 kako nam je potvrdio direktor Zulović, a šta će istraga pokazati znat ćemo u skorijoj budućnosti. Treba spomenuti da je prema Krivičnom zakonu FBiH, konkretno u ovom slučaju ukoliko se utvrdi krivično djelo krivotvorenje isprave, predviđena novčana kazna, ali i kazna zatvora do tri godine. (M. H.)