U Kantonalnoj bolnici Zenica nema registrovanih pacijenata oboljelih od težih oblika Covid-a

FOTO: Zenicainfo.ba

Broj oboljelih povezanih sa novom varijantom Omicrona – Erisom je pokazao značajan porast širom svijeta posljednjih sedmica, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ju je okarakterisala kao “varijantu koja zahtjeva pažnju”.  Provjerili smo kakva je situacija u Kantonalnoj bolnici Zenica, imamo li pojavu novog soja Covida i porast broja oboljelih u ZDK.

Nova podvarijanta Omikrona prisutna je i u zemljama regiona, a povratak naših državljana sa godišnjih odmora u našu zemlju budi strah od širenja ovog virusa. Ipak, u Kantonalnoj bolnici Zenica kažu da nema razloga za brigu. Još uvijek nemaju registriranih pacijenata sa težim oblicima izazvanim koronavirusom.

Mi u KBZ još uvijek nemamo smještenih pacijenata, niti imamo prijava sa odjela od naših doktora koji imaju iskustva tokom rada u Covid periodu da su posumnjali na nekog pacijenta. Ukoliko se i javi neki doktor, eventualno u svrhu diferencijalnog dijagnosticiranja da vidimo da li je pacijent eventualno pozitivan na Covid, mi ga testiramo serološkim testovima. Još uvijek ne provodimo rutinsko PCR testiranje, upravo zbog toga što nemamo pacijenata sa tipičnom slikom Covida kakva je prije bila”, kaže dr. Mahdi Brčaninović, šef Odsjeka za higijensko-epidemiološki nadzor u KBZ.

Mahdi Brčaninović

Ipak, naš sagovornik skreće pažnju stanovništvu da je Covid još uvijek prisutan među nama, međutim njegova klinička slika je slaba. Naglašava da je moguće da će u budućnosti doći do promjene u sojevima koji bi mogli  izazvati jaču kliničku sliku, ali ni blizu onoj iz vrhunca pandemije. Poručuje da je ova zdravstvena ustanova spremna i na određene komplikacije.

U eventualnom pojavom nekog novog soja Covida ili drugog respiratornog virusa, mi smo spremni da ih dočekamo. Ukoliko bi se pojavile sumnje na težu sliku koje bi mogle utjecati na naše pacijente mi ćemo kao i do sada donijeti set mjera, poput redukcije posjeta i nošenja maske”, naglasio je dr. Brčaninoivić.  Struka navodi da pojava novog soja Covida kod mlađih daje blagu kliničku sliku, dok u rizik mogu doći hronični bolesnici, gojazne i starije osobe.

Virus evoluira, i nastoji da preživi, to je stalna borba i takmičenje. Ukoliko bi došlo do promjene soja virusa gdje imunitet stećen dosadašnjom vakcinacijom ne pomaže, jedini i najbolji način je opet vakcinacija”, poručuje dr. Brčaninović.

U KBZ na snazi su mjere redukcije posjeta na intenzivnim njegama, dok je na ostalim odjelima posjeta prema dosadašnjim pravilima. Ukoliko dođe do pojačanog broja pacijenata sa respiratornim virusnim oboljenjima, naš sagovornik ističe da planiraju uvesti dodatnu redukciju ili eventualno ukidanje posjeta, ovisno o situaciji. (M. H.)