SINDIKAT BIH: Loše stanje radničkih prava

Stanje radničkih prava u BiH je loše i nije ništa bolje nego u prethodnom periodu pri čemu radnici nemaju apsolutno nikakvog razloga za slavlje,ukazao je danas Selvedin Šatorović,predsjednik Samostalnog sindikata BiH povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

Šatorović je podsjetio da je Sindikat u stalnim kontaktima sa Vladom Federacije BiH i čeka se na usvajanje seta fiskalnih zakona koji bi trebali popraviti ekonomsko-socijalni položaj radnika.

Naš sagovornik najavljuje usvajanje zakonskog rješenja,odnosno stupanju na snagu Zakona o minimalnoj plati na iznos od 1.000 KM od strane oba doma federalnog parlamenta što bi,kako kaže, na neki način popravilo položaj radnika,ali ni to nije dovoljno obzirom na inflatorna kretanja.

Pri tome topli obrok i prevoz ne ulaze u taj iznos minimalne plate,kako se ranije špekulisalo.

Šatorović je u poruci povodom 1. maja,Međunarodnog praznika rada naglasio da se radnici trebaju boriti za svoja prava,birati ostanak u BiH umjesto odlaska u druge zemlje.

“Definitivno uz malo bolje ljude koji nas predstavljaju u politici, u sindikatu i svim drugim segmentima,sasvim sigurno ova zemlja može ići naprijed”, istakao je Šatorović.

Članovi rukovodstva Sindikata BiH će tokom prvomajskih praznika obići radnike koji rade,dežurne u hitnoj pomoći,medicinske radnike,policiju i od njih čuti sugestije i prijedloge za dalji sindikalni rad. (Š.B.)