Grad Zenica učestvuje u projektu sa UN Fondom za izgradnju mira

U cilju proširenja uticaja mirovnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu, Populacijski fond Ujedinjenih Nacija u Bosni i Hercegovini (UNFPA BiH) najavljuje početak implementacije projekta pod nazivom “Moving us Closer 2”. Ovaj značajan projekat realizovat će se u saradnji s Ambasadom Republike Italije i uključivat će nekoliko gradova i općina u Bosni i Hercegovini, među kojima je i Grad Zenica.

Na nedavno održanom strateškom planiranju aktivnosti, pomoćnica Gradonačelnika za Socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, Sumea Mujkanović, aktivno je učestvovala u definisanju ciljeva i strategija implementacije ovog projekta od izuzetnog značaja. Nositelj projekta je Populacijski fond UN-a, dok će Ambasada Italije pružiti podršku kao partner u ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Projekat “Moving us Closer 2” fokusira se na proširenje uticaja mirovnog obrazovanja kroz jačanje partnerstava s lokalnim institucijama, kao i kroz osnaživanje kapaciteta lokalnih savjeta za mlade i službenika koji rade s mladima. Aktivnosti projekta obuhvataju studijske posjete, strateške analize, istraživanja, kulturni razvoj te organizaciju kulturno-zabavnih festivala.

Jedan od ključnih koraka u implementaciji projekta jeste i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Populacijskog Fonda Ujedinjenih Nacija i Grada Zenica. Ovaj memorandum označava formalizaciju uspješne saradnje i predstavlja temelj za dalji razvoj partnerskih odnosa u realizaciji projektnih aktivnosti.

Očekuje se da će projekat “Moving us Closer 2” imati značajan uticaj u jačanju saradnje među mladima na Zapadnom Balkanu, te doprinijeti izgradnji održivog i inkluzivnog društva u Bosni i Hercegovini.