Vlada ZDK finansira dva projekta iz oblasti zdravstva

FOTO: Zenicainfo.ba

Ministrica zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Tanja Radoš Kosić potpisala je ugovore sa predstavnicima Grada Zenica i Općine Žepče o sufinansiranju izgradnje zgrade Službe hitne medicinske pomoći u Zenici, te ambulante u Željeznom polju.

Projekat izgradnje objekta Službe hitne medicinske pomoći sa pratećim sadržajima u Zenici vrijedan je osam miliona KM, a Vlada Kantona će se sporazumom obavezati da će u ovoj godini izdvojiti sredstva u iznosu od 1,5 miliona KM, te još dva miliona KM u 2024. godini. Grad Zenica će osigurati preostalih 4,5 miliona KM. Osim Službe hitne medicinske pomoći, u novom objektu će biti smještene Služba za laboratorijsku dijagnostiku i Služba za specifična plućna oboljenja. Bolje uslove imat će i pacijenti iz Željeznog Polja kod Žepča. Projekat izgradnje objekta ambulante porodične medicine vrijedan je 480.000 KM, od čega će Vlada Kantona osigurati 400.000 KM, po 200.000 KM u ovoj i narednoj godini, Općina Žepče će obezbijediti 70.000 KM, a JU Dom zdravlja sa stacionarom Žepče preostalih 10.000 KM.

Prije svega zahvaljujem se Vladi Federacije i Vladi Zeničko-dobojskog kantona, premijerki i ministrici. Ovo je sedma godina kako sam ja gradonačelnik nikad ni jednu marku nismo dobili. Oni su prepoznali projekte koje smo mi pripremali u međuvremenu i Vlada Federacije i kantona. Građanima Zenice treba efikasna i moderna hitna pomoć. Teneder je završen i do ponedjeljka je rok za žalbe. Ukoliko ne bude žalbi mi odmah krećemo u izgradnju. Ovo je bitan projekat za građane Zenice, ali i kantona. Još jednom zahvaljujem jer nakon sedam godina smo dobili sredstva iako je novac građana Zenice i u kantonu, ali hvala Bogu evo vremena se mijenjaju”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Mi smo vlastitim sredstvima uspjeli izgraditi ambulante u Ozimici, Begovom Hanu i evo na red je došla i u Željeznom polju kao jednoj od najudaljenijih naših mjesnih zajednica, ali u svakom slučaju i najmnogobrojnijih mjesnih zajednica. Sredstvima kantona, općine i doma zdravlja taj objekat će biti izgrađen što prije”, rekao je Mato Zovko, načelnik Žepča.

Projektom je predviđena izgradnja modernog objekta hitne pomoći u Zenici, kazala je Tanja Radoš Kosić nakon potpisivanja ugovora.

To će biti jedan veliki objekat površine oko 3260 metara kvadratnih prostora sa podrumom, prizemljem i katom. Tu će biti moderne ambulante sa intervencijama i sa dijagnostičkim laboratorijama. Mene uistinu veseli što će građani Zenice dobiti kvalitetnu i brzu medicinsku pomoć”, kazala je Radoš Kosić.

Kako je na kraju kazala ministrica Radoš Kosić ovdje se neće stati jer je plan i dalje ulagati u primarnu zdravstvenu zaštitu. (N. G.)