Vlada ZDK potpisala 78 ugovora za podršku organizacijama i medijima

Krajem aprila tekuće godine Ured premijera Zeničko-dobojskog kantona raspisao je javni poziv za finansiranje projekata nevladinih organizacija iz oblasti nauke, kulture, sporta i mladih, te finansiranje projekata za medije.

Nakon provedene procedure, danas su u sjedištu kantona potpisani ugovori sa 78 korisnika za šta je izdvojeno 306.000 KM.

Ova sredstva su planirana u budžetu kantona za tekuću godinu. Njihova raspodjela je išla posredstvom pet lotova. Za razliku od prethodnih godina, ove godine smo osim privatnih medija ostavili mogućnost apliciranja javnim preduzećima i javnim ustanovama kojima su osnivači gradovi i općine jer te ustanove značajno promovišu i prate rad Vlade. Za razliku od ranijih godina ovaj dio sredstava za nevladine organizacije smo raspodjelili po lotovima tako da su oni mogli aplicirati iz oblasti nauke, kulture, sporta i iz oblasti mladih. Vodili smo računa da aplikanti koji su se javili po ovom pozivu ne koriste sredstva sa drugih resornih ministarstava kako bismo stvorili bolje uslove da svaka nevladina organizacija koja ima dobar projekat aplicira za sufinansiranje od strane Vlade ZDK”, kazala je Amra Mehmedić, premijerka ZDK.

Za ove namjene budžetom Zeničko-dobojskog kantona za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu 470.000 KM, kazao je Dževad Fejzić, šef Ureda premijera ZDK.

Na javni poziv koji je raspisan u aprilu ove godine pristiglo je 157 prijava. Od ovog broja prvobitno je 85 prijava ispunjavalo uslove. Nakon žalbenog roka i utvrđivanja ispravnosti prijava na drugostepenoj komisiji utvrđeno je da osam prijava nije ispoštovalo proceduru da nisu aplicirali kod drugih organa u ZDK i te prijave smo diskvalificirali”, kazao je Fejzić.

Jedno od udruženja koje je apliciralo na ovaj javni poziv je Udruženje bibliotekara ZDK čija su dva projekta prihvaćena.

Udruženje je apliciralo na dva lota za nauku i kulturu. Zahvalni smo Vladi i premijerki što su našu aplikaciju smatrali valjanom i što ćemo moći i našim korisnicima, ali i bibliotekarima omogućiti da radimo bolje i inovativnije”, kazala je Nina Bunjevac-Salkić, predsjednica Udruženja bibliotekara ZDK.

Iz oblasti medija na javnom pozivu prošao je i projekat Radio-televizije Zenica.

Želio bih ovom prilikom da se zahvalim Uredu premijera, odnosno cijeloj Vladi Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerkom Amrom Mehmedić što je prepoznala da i javna preduzeća trebaju da dobiju podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Na ovaj način otvara se mogućnost saradnje i na drugim planovima”, kazao je Nandino Škrbić, direktor JP RTV Zenica.

Kako je najavila premijerka Amra Mehmedić, sredstva po ovom javnom pozivu biće vrlo brzo operativna. (N. G.)