Jupić: Situacija pod kontrolom, mjere nisu prebrzo ukinute one značajne još su na snazi

zdk.ba

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na koronavirus je testirano 279 uzoraka, a pozitivna su 23. 16 pozitivnih je iz Sarajeva, po dvije pozitivne osobe su iz Travnika i Zenice, te po jedna iz Maglaja, Kaknja i Trnova.

Iako je posljednjih dana u Tešnju registrovan veći broj oboljelih, situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilno, ocjenjuje doktor Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. „Ono što je uticalo na veću brojku oboljelih u našem kantonu jeste situacija u Tešnju i odstupanje od dosadašnjeg načina rada i strategije koja je podrazumijevala da se svi pacijenti zbrinjavaju u bolnici. Gdje smo provodili ovu strategiju znatno je manji broj oboljelih kao i širenja bolesti, a imali smo i direktnu kontrolu nad zdravstvenim stanjem svih pacijenata. Iako smatram da nam ovo nije trebalo vjerujem da ćemo i ovu situaciju pobijediti“, tvrdi ministar Jupić.

Ministar Jupić smatra kako nisu prebrzo ukinute mjere. „Dosta restriktivnih mjera je ukinuto što olakšava život građana, ali i dalje su one značajne na snazi. Ukoliko se građani budu pridržavali nošenja maski u zatvorenom prostoru i fizičke distance ubijeđen sam da ćemo imati najmanje oboljelih“, kazao je ministar Jupić.

U našoj zemlji registrovano je 2.775 osoba pozitivnih na korona virus. U Zeničko-dobojskom kantonu je, prema posljednjim podacima uz tri nova, ukupno registrovano 357 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom je 389 osoba, 11 ih je u izolatoriju, a na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice u Zenici se nalazi sedam pacijenata. (B.D.)