DBS uputio pismo Uredu visokog predstavnika

Pismenim prijedlogom na adresu Ureda visokog predstavnika u BiH obratili su se iz Demokratske braniteljske stranke BiH čije je sjedište u Zenici.

„S obzirom na to da se na izmjene izbornog zakona, očigledno, neće odlučiti državne institucije, zarobljene od pojedinaca koji, nažalost ne vole Bosnu i Hercegovinu, predlažemo Vam gosp. Šmit da uz mjere koje ste planirali da uvedete omogućite izmjenama i da pravo glasa i pravo da bude biran ima samo onaj građanin i građanka koji ima isključivo državljanstvo Bosne i Hercegovine. Dakle, osobe sa dvojnim državljanstvima ne treba da imaju pravo da učestvuju u izbornom procesu, već samo oni građani i građanke koji imaju direktno prebivalište na teritoriji ove države“, stoji u prijedlogu DBS-a za izmjene Izbornog zakona BiH, upućene Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku u BiH.

Na ovaj način bi se, kako navode, izbjeglo da se važne odluke za našu državu donose u susjednim, da nam raznorazne delegacije iz susjednih/komšijskih država vršljaju po našoj.

(A.H.)

.