Ljubetovo 12 dana poslije: Komisija procjenjuje štetu, bojazan mještana još prisutan

U ovih dvanaest dana od zemljotresa koji je pogodio Zenicu stanje u vrandučkom selu Ljubetovo se popravlja kada je u pitanju bojazan mještana, a i izašla je i gradska komisija za procjenu štete na kućama.

Za sada je sigurno da će se dvije kuće rušiti, ali prema riječima predsjednika mjesne zajednice Zehrudina Ibrahimagića u Ljubetovu još posla ima i za komisiju i geologe.  

“ Što se tiče mještana malo se situacija stabilizovala, ali još osjećaju strah. Još pronalazimo i napuknuća na kućama gdje trenutno nema stanara, a javljaju se i nove pukotine, kako se zemlja sliježe. Komisija je konstatovala da se dvije kuće u kojima niko ne stanuje od tog 30.decembra 2023. moraju rušiti. Od ukupno pregledanih 17 kuća u našem selu još su tri kuće u vrlo kritičnom stanju po mom mišljenju i insistiraću da iz komisije ponovo izađu na teren”, kazao nam je Zehrudin Ibrahimagić, predsjednik MZ Ljubetovo. 

On navodi da su jučer imali sastanak u gradskoj upravi i da su stalno na vezi sa nadležnima kako bi se poduzeli svi potrebni koraci u nastojanju da se ne desi neka nova nesreća, ali i da se namiri šteta mještanima. 

“Porodice koje su živjele u dvjema kućama koje će biti srušene smještene su odmah u Dom porodicu i to je privremen smještaj. Upravo sutra imamo sastanak kod gradonačelnika sa predstavnicima Civilne zaštite i očekujem da će kako i obećano te porodice imati adekvatniji smještaj, pod kirijom, koju će platiti iz Gradske uprave Zenica”, dodaje Ibrahimagić napominjući da će tražiti i izlazak geologa koji bi bušenjem terena ustanovili pravo stanje, dakle procijenili rizik stanovanja u Ljubetovu nakon zemljotresa s kraja 2023. godine. 

Mještani su, inače, pokazali veliku solidarnost i radili na zamjeni ili “preslagivanju” krovova na kućama u međuveremenu. Ibrahimagić, inače građevinske struke, napominje da ozbiljnih pukotina ima in a kućama u samom Vranduku, koje gravitiraju kuli.

Detaljnije o ovoj temi saznajte večeras u program Televizije Zenica u emisiji “Aktuelno” koja je na program od 20:00 sati. (A.H.)