Hafizima postaju generacije muslimana od sedam do 77 godina, a čarobne formule nema

“Tradicija učenja Kur'ana napamet u Bosni i Hercegovini“ tema je na koju je danas organiziran okrugli sto na Islamskom pedagoškom fakultetu UNZE. Ovaj događaj samo je jedan u nizu manifestacija koje će biti održane u povodu 30. godišnjice rada ovoga fakulteta.

Tradicija učenja Kur'ana napamet seže daleko u prošlost, a prvi hafizi su registrovani sa pojavom Islama na našim prostorima. Danas je istaknuta važnost memorisanja Kur'anskog teksta, a uvodničari su kazali kako je momorisanje Kur'anskog teksta smjernica djelovanja u životu, čime se jača i veza sa vjerom, a postupci usklađuju sa etičkim principima o kojima nas uči ova sveta knjiga.

Memorizacija Kur'anskog teksta je nešto što je tradicija Bošnjaka, nešto što je naš ponos i nešto što mi dugi niz godina i stoljeća ovdje prakticiramo i što mi danas možemo i valorizirati i cijeniti iz naučnog aspekta“, kazao je prof.dr. Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta UNZE.

Muharem Adilović

Napominje da učenjem Kur'ana vjernik doseže dubinu promišljanja o smislu svog života, kvaliteti odnosa prema drugima, ali i nadogradnji odnosa prema Svevišnjem Bogu. A današnji događaj je bio i prilika za učenjem o prošlosti, i o tome o čemu nas ta tradicija uči.

Mi nemamo egzaktne podatke od kada ta tradicija seže, ali imamo jasnu svijest o tome da se to dešava od samih početaka prisustva Islama na ovim prostorima. Hvala Bogu ta tradicija ima svoje plime i oseke. Jedno vrijeme je bilo vrlo malo hafiza, ali danas hvala Bogu imamo mnogo više i cilj nam je kroz ovo napraviti retrospektivu i praksu šta možemo naučiti iz minulih perioda i koje vrijednosti uzeti iz toga”, ističe dr. hfz. Mevludin Dizdarević, muftija zenički.

Danas je bilo mnogo govora i o samom procesu memorizacije Kur'ana, a prema riječima naših sagovornika sam proces postajanja hafizom traje minimalno dvije godine, a univerzalne i magične formule nema. Hafizima postaju generacije muslimana od sedam do 77 godina, a praksa učenja i obnavljanja znanja traje vječno.

Prevashodan faktor za učenjem Kur'ana su ljubav i istrajnost“, poručuje muftija Dizdarević.

Današnji skup je bio prilika za slanje poruke o važnosti Kur'ana kao knjige i svetog teksta u islamskoj kulturi i duhovnosti, iz kojeg potiču sve mladice islamske duhovnosti, književnosti i sve ono što čini islamsku duhovnost.  (M. H.)