Adnadin Jašarević: 16 nagrada do sada, ovaj put za rukopis romana „Smrt vile Radmile“.

FOTO: Zenicainfo.ba

Fondacija za izdavaštvo FBiH nagradila je rukopis romana „Smrt vile Radmile“ autora Adnadina Jašarevića. Fondacija nagrađuje autora i finansira štampanje knjige kod odabranog izdavača.

Riječ je o postmodernom fantastičnom romanu. Priča se zbiva u Sarajevu, okvirno u doba uoči sarajevskog atentata.

Naime svake godiine Fond za izdavaštvo raspisuje konkurs, anonimni za nove rukopise domaćih autora. Oni godišnje, zavisno od okolnosti koliko imaju novaca na raspolaganju, nagrade pet do dvanaest rukopisa. Tako je bar bilo do sada, ove godine dvanaest. Konkurencija je žestoka, preko stotinu rukopisa svake godine dobiju, kad smo mi raspisan narod, šta bismo. Ovaj put dobio sam nagradu za rukopis „Smrt vile Radmile“. Riječ je o postmodernom fantastičnom romanu, koji nije smješten u sasvim određeno vrijeme. Naime u njemu, u potpunosti, biva se u Sarajevu, brišem vremenski kontekst, jučer, danas, sutra tako da se čak i epohe miješaju u ovom romanu, a u Sarajevu uoči sarajevskog atentata možete na Tabiji poslušati koncert Iron Maidena. Vrlo je zanimljiv i zbavan, nadam se da će se dopasti cijenjenoj publici, hoću reći čitaocima, a o tom-potom“, rekao je Adnadin Jašarević, autor rukopisa„Smrt vile Radmile“ .

Duga je i bogata biografija Adnadina Jašarevića. Izdvajamo da je  rođen u Zenici, 09. 03. 1967. godine. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Sarajevo. Kao novinar radio u dnevnoj novini „Oslobođenje“, NTV ZETEL i RTV Zenica, gdje je uređivao dokumentarni i program iz kulture. Direktor je Muzeja grada Zenice od 2007. Osnovao je prvu bh. školu stripa 1994. Objavio je osamnaest knjiga, između ostalih prvi bh. roman epske fantastike. Knjige za djecu i omladinu spadaju u njegove ranije radove, zbirke priča “U dvorani ogledala”, i “Tamoiza”, te roman “Nedovršeni svijet”. Bavi se crtanjem stripova i ilustriranjem knjiga. (T. B.)