Neizvjesna budućnost aktuelne koalicije koja čini vlast u ZDK

Mnogo se špekuliše ovih dana o prekompoziciji vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, a u prilog tome ide i istupanje jednog od zastupnika iz Kluba BHI-KF Alena Kapkovića, iz stranke koja čini trenutnu većinu u Skupštini ZDK, a čijim je izlaskom BHI-KF ostala sa četiri zastupnika. Previranja unutar ove stranke su i razlogom sastanka stranaka koje čine trenutnu većinu u Skupštini ZDK, koje ovih dana odlučuju kako i s kim nastaviti dalje.

Sinoć je u Zenici održan sastanak Koordinacije stranaka trenutno vladajuće većine u ZDK, koje su zasjedale u prostorijama SDP-a u Zenici. Na sinošnjem sastanku nisu donijete konkretne odluke kako dalje nastavlja većina u Skupštini ZDK, tako da je budućnost ove koalicije i dalje pod znakom upitnika, a odluke tek trebaju da se donesu, potvrdio nam je to i Damir Memić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK.

Suština sastanka je da se vidi ko koliko kontroliše zastupnika zu Skupštini ZDK, i čime raspolaže trenutna većina, da se vidi ima li ta većina dovoljno ruku da ostane u vlasti“, kazao je Damir Memić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK.

Damir Memić

Memić demantuje sve navode koji su se pojavili u medijima da je stranka koju zastupa u Skupštini, ali i sama aktuelna koalicija izbacili iz vlasti BHI KF, kazavši da se za to krivci traže unutar ove stranke i njenih unutarstanačkih previranja, a ne u aktuelnoj koaliciji.

Navode koji su se pojavili u medijima o prijedlogu Adnana Šabanija, upravo ispred stranke SDP-a za budućeg premijera ZDK, Memić je demantovao, kazavši da je izvjesno da je 90 posto dosadašnje većine u Skupštini ZDK stabilno, dok je preostali dio stvar dogovora.

Vidjet ćemo kako će odlučiti zastupnici koji su bili dio BHI KF, i od toga zavisi ima li većine ili ne, a i to će se vrlo brzo znati ”, ističe Memić.

Nakon pojave informacije o prekompoziciji vlasti u ZDK, na svojoj zvaničnoj FB stranici se oglasio i predsjednik BHI KF Fuad Kasumović, između ostalog kazavši:

Čitajući posljednjih dana o brojnim pokušajima prekompozicije vlasti, stiče se dojam kako se nakon proteklih izbora ustvari samo SDA zamijenila SDP-om, dok bi u novoj, prekomponovanoj, Vladi ZDK koju priželjkuje opozicija ponovo bili penzioner Omer Škaljo i politika Rame Isaka koji svog sina, nekadašnjeg vijećnika, danas postavlja za direktora Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, a Kenanu Uzunoviću ranije ustupaju mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao nagradu što se priključio u Snagu naroda.

Žalosno je da im danas u svemu što se dešava pomaže upravo Kenan Uzunović koji je tokom kampanje bio najgrlatiji kada je trebalo osuditi politiku Škalje i Isaka, a danas je jedan od vođa pregovora i pokušaja dogovora vlasti u ZDK koju bi ponovo činili upravo njih dvojica – Škaljo i Isak. Hoće li SDP, NiP i DF sebi dozvoliti da nastave putem loših politika, da nastave voditi ovaj Kanton u propast jer će karcinomi zvani Škaljo i Isak gledati samo svoje interese, ne vjerujem. Iskreno i duboko vjerujem da ćemo nastaviti sa razvojem Kantona kako je to bilo i u proteklom periodu, pogotovo što nijedan od zastupnika BHI-KF nije napustio stranku izuzev Alena Kapkovića,  koji je samostalan/nezavisan, te da ćemo svu energiju u narednom periodu usmjeriti ka tome ukoliko smo uistinu bili iskreni prema građanima u predizbornim obraćanjima“, navodi u svom saopćenju Kasumović.

Podsjetimo, trenutnu većinu u vlasti ZDK čine SDP BiH, BHI-KF, NiP, DF, HDZ, NES i Naša stranka, a najavljeni sastanci njenih aktera će odlučiti i neizvjesnu budućnost ove koalicije. (M. H.)