Državni parlamentarci sutra o Rezoluciji o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama u BiH

Na sutrašnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći će se i Prijedlog rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini.

Predlagači rezolucije su zastupnici Jasmin Imamović, Saša Magazinović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević i Albin Muslić.

“Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH oštro osuđuje svaki oblik nasilja nad ženama i uznemiravanja žena i apeluje na nadležne pravosudne organe da preduzmu hitne mjere u vezi sa procesuiranjem delikata vezanih za nasilje nad ženama”, navedeno je na početku.

Predlagači traže da Predstavnički dom PS BiH zatraži od Vijeća ministara BiH i drugih nadležnih organa da u skladu sa svojim nadležnostima pristupe izradi dokumenata vezanih za definisanje sveobuhvatnog okvira politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama, uznemiravanja žena i nasilja u porodici na način da se u potpunosti implementiraju odredbe Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

U Prijedlogu rezolucije se traži od Vijeća ministara i drugih nadležnih organa da pokrenu kampanju na jačanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH.

Nadležnim organima se preporučuje i da pristupe izmjenama krivičnog zakonodavstva i femicid definiraju kao posebno krivično djelo imajući u vidu da je femicid najekstremnija manifestacija nasilja usmjerenog prema ženama na osnovu njihovog rodnog identiteta, rodnih uloga i nejednakih odnosa moći unutar društvenog konteksta odnosno ubijanje žena koje vrše muškarci, motivisano mržnjom prema ženama, prezirom kao i osjećanjem vlasništva I nadmoći. (Klix.ba)