U Kantonalnoj bolnici Zenica u funkciju pušten linearni akcelerator

Tokom svečanosti održane danas u Kantonalnoj bolnici Zenica u funkciju je pušten linearni akcelerator.

Na otvaranju odjela Radioterapije predviđena su dva linearna akceleratora. Jedan linearni akcelerator je tokom proteklih godina opsluživao pacijente ne samo iz Zeničko-dobojskog kantona, nego i drugih kantona, a puštanjem u rad novog, modernijeg aparata pacijenti će dobiti i kvalitetniju uslugu.

“Puštanjem u rad novog aparata on je podigao ulugu na viši nivo. Ta usluga nikad nije bila ugrožena, ali otvaranjem ovog odjela načelnica je planirala dva bunkera jer smo išli ka tome da će nam trebati dva aparata u kratkom vremenskom roku. Vlada Federcije po programu finansijske konsolidacije opredjelila je 23 miliona maraka našoj ustanovi, a mi smo odlučili da uložimo 5,5 miliona KM za nabavku linearnog akceleratora, s tim da očekujemo i uskoro završetak tendera za CT simulator kojim će ovaj aparat dobiti još jedan dio kada će se moći pratiti presjek tokom rada i pratiti kvalitetnije uslugu”, kaže Tarik Zulović, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Vizija koja je bila 2012. godine ostavrila se danas. Predvidjeli smo tada nabavku dva aparata shodno porastu onkoloških pacijenata. Na žalost, upravo danas se pokazalo kolika je to opravdanost. Niko nije znao da ćemo raditi tri kantona, kazala je ovom prilikom Alma Mekić-Abazović, načelnica Odjeljenja onkologije i radioterapije.

“Podatke o broju pacijenata imamo, ali smo odlučili da ih ne plasiramo u javnost iz hiljadu i jednog razloga. Ako pričamo o godišnjim uslugama, evo ja sam vam rekla u zadnje dvije godine presjek usluga prema kliničkom centru, onda ću vam samo reći da je godišnje povećanje onkoloških pacijenata ne duplo, nego troduplo veće, tako da su te cifre ostale na papiru i zbog javnosti i zbog onoga što se dešava, ali tri puta je godišnje povećanje onkoloških pacijenata”, kazala je doktorica Mekić-Abazović.

Prema program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica opredjelili smo devet miliona KM za rekonstrukciju hirurškog bloka i izgradnju novih sala za hirurgiju, 5,5 miliona maraka za nabavku linearnog akceleratora, te 1,1 milion maraka za nabavku CT simulatora za onkologiju i radioterapiju. Puštanjem u rad linearnog akceleratora Kantonalna bolnica će pružati najnaprednije tehnike radio terapijskog tretmana, poručila je Amra Mehmedić, premijerka Zeničko-dobojskog kantona.

“Drago mi je zbog ovog današnjeg uspjeha. Vlada Zeničko-dobojskog kantona se još 2018. godine kreditno zadužila 11 milioa eura za poboljšanje enrgetske efikasnosti, ali je implementacija projekta stagnirala poprilično i zbog nepovlačenja sredstava platili smo 550.000 maraka na ime penala. Od januara mjeseca smo praktično intezivirali sve aktivnosti sa kolegama iz EBRD-a tako da smo sada u fazi ugovaranja, do kraja godine ćemo imati potpisana tri ugovora. Jedan ugovor je vezan za izradu glavnog projekta izgradnje primarne gasovodne mreže. Drugi projekat je vezan za projektovanje građevinskih radova energetske efikasnosti, planirana je rekonstrukcija otprilike 32.000 kvadratnih metara i nadogradnja 2.800 kvadratnih metara u krugu, na postojećim objektima, a u narednih desetak dana očekujemo raspisivanje tendera za izgradnju kotlovnice, po prvi put u našoj zemlji tzv. zeleni fidic i očekujem da ćemo do kraja godine imati ugovorenu i projektnu dokumentaciju i izgradnju kotlovnice kako bismo povukli grant sredstva i prestali da plaćamo penale. Po novom dinamičkom planu očekujemo da ćemo na proljeće 2024. godine imati radove koji svi očekuju”, zaključila je premijerka Amra Mehmedić.

Pored infrastrukturnih ulaganja ono što je također jako bitno jesu kadrovi koji će raditi na svim ovim novim aparatima. Prema riječima ministrice Zdravstva Tanje Radoš Kosić Vlada kantona je opredjeljna i u ovom smislu. Naime, u ovoj godini izdvojenio je tri miliona maraka za subspecijalizacije i specijalizacije, a u narednoj 2024. godini biće izdvojen isti iznos kako bi imali što kvalitetnije kadrove.  (N.G.)