Zenica: Svečana sjednica Društva socijalnih radnika povodom Međunarodnog dana socijalnog rada

Svečana sjednica Društva socijalnih radnika povodom obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada održana je danas u hotelu „Zenica“.

Međunarodna federacija socijalnih radnika proglasila je treći utorak u martu Međunarodnim danom socijalnog rada, kao značajan datum u kalendaru socijalnog rada kada se širom svijeta skreće pažnja na značaj profesije i njenog utjecaja na pojedinca, porodice, zajednice i društvo. Bila je ovo prilika da se predstave ciljevi i postignuća socijalnog rada, poveća vidljivost socijalnih usluga za budućnost društava te naglasi značaj socijalne pravde i ljudskih prava.

“Činjenica je da je potrebno često govoriti i promovisati samu struku socijalnog rada, posebno zbog svih društveno negativnih pojava koje se dešavaju u  našem društvu počev od samog nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, nasilja koje završava ubistvom i samoubistvom, kao i svih drugih oblika nasilja. Potrebno je govoriti o izmjenama zakonskih regulativa zbog svih problema sa kojima se susreću Centri za socijalni rad u svom radu. Pokrenute su izmjene zakonskih regulativa ali ih je potrebno konačno usvojiti na način da se propišu standardi za rad u socijalnim ustanovama koji će biti obavezujući i koji će propisati broj socijalnih radnika u odnosu na broj stanovnika u lokalnim zajednicama. Nedostaje kadra i o tome treba stalno govoriti i ukazivati jer ne možemo samo raditi na liječenju trauma i konačno moramo raditi na prevenciji”, kazao je Samir Hrustić, predsjednik Društva socijalnih radnika ZDK.

Riječ je o dvodnevnoj konferenciji koja je realizovana uz podršku USAID-a i Saveza Sumero a cilj je razmjena iskustava te ukazivanje na značaj i važnost profesije socijalnog radnika kako na pojedinca tako i na cijelu društvenu zajednicu.  (B.D.)