Skupština ZDK: Nisu prihvaćeni izvještaji o radu Univerziteta Zenica

Skupština Zeničko dobojskog kantona na današnjoj sjednici nije prihvatila Izvještaje o radu Univerziteta Zenica sa Izvještajem o poslovanju za 2021. i 2022. godinu.

Nakon višesatne rasprave za prihvatanje izvještaja glasalo je 8 zastupnika,dok je 18 bilo suzdržano.

Prema zaključku koji je podržan sa 18 zastupnika,Vladi i resornom ministarstvu je predloženo da pokrenu proceduru smjene 4 člana Upravnog odbora Univerziteta,koje imenuje Vlada zbog njihove odgovornosti u slabostima i lošim rezultatima rada ove visokoškolske institucije.

Usvojen je i zaključak o formiranju radne grupe čiji je zadatak da u roku od 3 mjeseca radi na pitanju usklađivanja statuta Univerziteta sa kantonalnim zakonom o visokom obrazovanju odnosno Okvirnim Zakonu o visokom obrazovanju BiH.

Skupština ZDK usvojila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Poslovnik o radu Nezavisnog odbora,dok podršku nisu dobile Informacija o dostignutom stanju u oblastima socijalne zaštite,zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom u 2022. godini i Informacija o koncesijama na području ZDK za 2022. godinu.

Prihvaćen je i Program obilježavanja Dana ZDK za 2023. godinu.

Zakonodavno tijelo ZDK utvrdilo je mišljenje o dva zakonska dokumenta sa federalnog nivoa,Prednacrtu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba kao i o Nacrtu Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom. (Š.B.)