Održana 44. sjednica Gradskog vijeća Zenice

Na dnevnom redu je bilo deset tačaka, ali je na početku Javno preduzeće za prostorno planiranje Grada Zenica prezentovalo idejno rješenje za uređenje zeničkog trga Alija Izetbegović, koje će poslužiti kao osnova da se kroz javnu rapravu dođe do odgovarajućeg, najboljeg rješenja uređenja ove lokacije u centru grada, dostojanstveno i najidealnije, kako to ovaj grad i zaslužuje.

Do prve pauze bez rasprava usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada za prošlu godinu s Prijedlogom Zaključka o raspodjeli akumuliranog suficita, koji je već ugrađen u Budžet Grada za ovu godinu.

„Kad sam došao Grad je bio zadužen preko 45 milona dugova, što smo vratili, a svake godine imamo suficit, koji uvrstimo prilikom usvajanja Budžeta, kroz razne projkete za ovu godinu. Nije bilo rasprave jer su svi zadovoljni, a ako neko zna i može bolje, bujrum”, izjavio je gradonačelnik Fuad Kasuimović

Malo više interesa vijećnici su pokazali za Nacrt Odluke o kriterijima i postupku određivanja naziva ulica, bulevara, trgova, mostova i parkova  na tertoriji Grada. Ova tema je već bila prije dvije godine pred vijećnicima, ali je vraćena kako bi stručna komisija izradila Nacrt konačne odluke, na temelju Analize naziva zeničkih ulica, koju je zenički Peporod uradi s ciljem očuvanja u kolektivnom sjećanju na ljude koji su ostavili traga i zadužili na određen način ovaj Grad. Ovaj akt ide u javnu raspravu, sve s ciljem, kako se moglo čuti, usvajanja dokumenta koji će biti osnova za uređenje ove oblasti primejreno evropskoj Zenici.

U ovom dijelu zasjedanja, Vijeće je dalo saglasnosti za izgradnju privremenog distributivnog gasovoda na parceli u vlasništvu Grada, a uz kraću raspravu nekoliko viječnika, koji su imali konkretna pitanja u vezi sa problemima prilkom ostvarivanja određenih vidova zdravstvene zaštite, prihvaćen je i izvještaj o radu zeničkog Doma zdravlja.  (S.G.)