GSS Zenica: Ne idite u prirodu nepripremljeni

Ljeti su česti izleti i aktivnosti u planinama, rijekama i jezerima pa iz godine u godinu raste broj intervencija gorskih službi spašavanja. Ne idite u prirodu nepripremljeni i poduzmite sve obavezne mjere opreza, poručuju iz GSS Zenica!

Jedno od osnovnih pravila planinarenja jest da se nikada na planinu ne ide sam, isto važi i za rijeke i jezera, da se o putu kretanja obavijeste bližnji članovi porodice ili prijatelji te da se, ako postoji, upisuje u knjigu posjetilaca u planinarskim domovima, skloništima i na vrhovima.

Pripadnici Gorske službe spašavanja djeluju po pozivu nadležnih službi prvenstveno. Civilna zaštita je ta koja nas podiže, a zatim policija i hitna medicinska pomoć. Naravno u svako doba dana i noći naš dežurni broj koji možete pronaći na oficijelnim stranicama je dostupan tako da u bilo kojem trenutku možete pozavti taj broj i neko će vam javiti. Možete pozvati bilo koji broj od pripadnika Gorske službe spašavanja Zenica. Mi isključivo djelujemo samo po pozivu, ne možemo samoinicijativno otići tako da bih apelovao i na građane da kad im se desi neki vanredni slučaj da što prije alarmiraju GSS jer je GSS taj koji može prvi izaći na teren za razliku od nadležnih službi koji se moraju zakonskog roka čuvati. Posebno sada u ovom terminu, kada vidimo jake su temperature, apelovao bih na sve građane koji odlaze na planinu, da odlaze pripremljeni na planinu“, rekao je za Zenicainfo.ba Kenan Hrustanović iz Gorske službe spašavanja Zenica.

Za izlet na planinu sa sobom treba ponijeti dovoljnu količinu vode i hrane, malu prvu pomoć, baterijsku svjetiljku, planinarsku kartu, a možda je najvažnije misliti na to da je baterija mobitela napunjena kako bi se mogla pozvati pomoć u slučaju nesreće te kako bi vas tim GSS-a mogao što prije pronaći i pružiti vam pomoć. Naglasak je i na odgovarajućoj odjeći i obući, odnosno čvrstim gojzericama ili tenisicama, a odjeća treba biti slojevita te trebate imati jaknu za zaštitu od kiše zbog naglih promjena vremena. (T. B.)