Učenici OŠ “Enver Čolaković” odigrali predstavu “Majke Srebrenice”

FOTO: Zenicainfo.ba

U susret 28. godišnjici Srebrenice učenici i nastavnici Osnovne škole „Enver Čolaković“ iz Janjića pripremili su i odigrali treći put predstavu „Majke Srebrenice“ za koju su i višestruko nagrađeni.

Krajem godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na održanoj 12. Smotri dječijeg dramskog stvaralaštva ova predstava osvojila je četiri nagrade i to: za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju dramatizaciju i scenografiju kao i za najbolju glumicu.

Inspiraciju za ovu predstavu dobila sam nakon obilaska Memorijalnog centra u Potočarima. Na ovaj način željela sam da se Srebrenice ne sjećamo samo 11. jula nego da je oživim na sceni zajedno sa svojom djecom i smatram da smo u tome i uspjeli“, kazala je Saliha Delić Peco, nastavnica i autorica predstave.

Saliha Delić Peco

Adna Sarajlić je glumeći majku Srebrenice Hasibu Huremović na 12. Smotri dječijeg dramskog stvaralaštva u BNP-u dobila nagradu za najbolju glumicu.

Meni je izuzetna čast da sam imala priliku učestvovati u ovoj predstavi. Bilo mi je jako teško boriti se sa silnim emocijama koje sam osjećala i bojala sam se kako ću iznijeti njenu priču jer cilj mi je bio da svi dožive barem mali dio onoga što je ova majka preživjela. Nadam se da sam u tome uspjela“, priča mlada Adna Sarajlić.

Adna Sarajlić

Predstava je do sada igrana nekoliko puta za učenike, nastavnike i roditelje Osnovne škole „Enver Čolaković“u Zenici, a mlade glumice se nadaju da će i drugi imati priliku pogledati ovo značajno djelo koje ima za cilj da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi. (B. D.)