Obilježena godišnjica Odreda policije “Manevar” Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Na današnji dan, prije tačno 31 godinu formiran je Odred policije “Manevar” Zenica. Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju ispred sjedišta MUP-a ZDK, te druženjem članova obilježena je ova godišnjica.

Odred je formiran s ciljem uspostavljanja javnog reda i mira u gradu kao i učešće na frontu u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kroz jedinicu je tokom rata prošlo oko 1.000 pripadnika, a njih 14 je dalo svoje živote za odbranu domovine.

Na žalost, kao i sve druge jedinice kako Armijskih tako i policijskih snaga imali su svoje žrtve. Odred “Manevar” je imao svoje šehide i poginule borce. Jedinica je bila mješovitog sastava što dokazuje na ovoj spomen-ploči i ime Komadina Borivoje koji je bio pripadnik druge nacionalnosti, ali je učestvovao u odbrani Bosne i Hercegovine i dao je svoj život za ovu zemlju”, kazao je Fahrudin Čančar, ratni komandant Odreda “Manevar”.

Tokom obraćanja prisutnim Čančar je pozvao sve da se više aktiviraju na omasovljenju udruženja kako se ne bi zaboravilo ono što je Odred “Manevar” radio i kakvu je ulogu u odbrani države imao.

Naš zadatak i naš glavni cilj je da ovo udruženje omasovimo. Kao što smo rekli prošlo je oko 1.000 pripadnika. Mi želimo uz ovo udruženje kako pored pripadnika da imamo i našu djecu u ovom udruženju. Ovaj momak što je sa nama polagao cvijeće, njegov djed je bio moj zamjenik i takvu djecu želimo privući da sa nama obilježavaju. Kad mi nestanemo, a nestajemo svakim danom želimo da neko nastavi ovu tradiciju, a to mogu biti samo naša djeca, naši unuci i unuke”, zaključio je Čančar. (N. G.)