Šta su pokazali preventivni zdravstveni pregledi kod učenika osnovnih škola?

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u proteklih nekoliko mjeseci obavljala je preventivne preglede skrining sluha i vida kao i skrining lokomotornog sistema sa antropometrijskim mjerenjima u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko- dobojskog kantona.

“U prvom polugodištu u 258 škola pregledano je više od šest hiljada djece. Nakon našeg primarnog skrininga uputnicu ili preporuku za odlazak na dalju dijagnostičku obradu dobilo je oko 7,8 posto učenika vezano za vid i riječ je o postotku koji je u granicama normale u odnosu na ranije godine, što se tiče sluha otkriveno je 2,3 posto djece koja su upućena na dalje pretrage i otprilike je riječ o višegodišnjem nivou. Čak 35 posto djece pregledane u prvom polugodištu imalo je neki problem sa lokomotornim sistemom, uglavnom najviše sa ravnim stopalima, preko 500 učenika imalo je prekomjernu težinu, a oko stotinu učenika je bilo pothranjeno. Stariji učenici češće imaju problema sa kičmenim stubom. Važno je napomenuti da to nije prava dijagnostički dokazana skolioza, ali jeste određeni problem koji potencijalno može dovesti do daljih komplikacija ukoliko se u tom periodu ne rade preventivne ili korektivne vježbe tokom časova tjelesnog odgoja i u slobodnim aktivnostima na šta velikog utjecaja imaju roditelji”, kazao je Nino Hasanica, iz Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

“Sa 17 posto nakon kovida broj djece sa problemima kičmenog stuba porastao je na 35 posto. Vjerovatno je smanjeno kretanje, online nastava i sve što je uz kovid došlo rezultiralo ovakvim podacima. Svi zajedno trebamo se uključiti kako bismo preventivno djelovalo, a ovdje prvenstveno mislim na roditelje i nastavnike tjelesnog odgoja kao i na cjelokupan sistem koji treba da popravimo. – Pravilna ishrana, količina fizičke aktivnosti, edukacija svih aktera bitnih za zdrav i pravilan razvoj te njihova stalna edukacija su nešto na čemu trebamo raditi konstantno kako bismo imali zdravu djecu”, dodao je Hasanica.  (B.D.)