Ljekari upozoravaju na lošu epidemiološku situaciju i nisku stopu imunizacije

U sedmici koja se obilježava kao sedmica imunizacije u pojedinim područjima naše zemlje traje borba protiv epidemije morbila i pertussisa odnosno velikog kašlja.

U našem gradu još uvijek nije proglašena epidemija, ali se mi suočavamo sa velikim brojem slučajeva. Trenutno je registrovano 75 oboljelih od morbila i 95 oboljelih od pertussisa. Samo prije 15 dana imali smo oko 30 slučajeva oboljelih od morbila, potvrdila je za našu medijsku kuću doktorica Aida Hodo Brdarević, načelnica Higijensko epidemiološke službe Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

Najugroženija populacija su djeca od nula do šest godina odnosno predškolski uzrast, a među oboljelima je mali broj školske djece. Dom zdravlja Zenica kontinuirano radi na poboljšanju procenta vakcinacije. Od marta ova služba tokom obilaska zeničkih vrtića na području Zenice provjerava vakcinalni status djece. “Iste aktivnosti ćemo uskoro započeti i u školskim ustanovama. Roditelje mogu samo pozvati da vakcinišu svoju djecu, da se za sve nedoumice i strahove obrate svom porodičnom ljekaru, pedijatru ili našoj službi. Naš vakcinalni centar radi svaki radni dan od sedam do 18 sati”, dodala je doktorica Hodo Brdarević, načelnica Higijensko epidemiološke službe Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

Procenat vakcinisane djece i u Zenici daleko je niži od onih 95 posto koliko bi trebali imati za kolektivni imunitet. O tome govori i podatak da je u ciljnoj grupi za vakcinaciju protiv MRP-a u 2023. godini vakcinisano samo 38 procenata djece dok je u drugim dobnim skupinama taj procenat otprilike 55 posto. (B.D.)