Na Općinskom sudu počinje “Sedmica sudske nagodbe”

Od narednog ponedjeljka na Općinskom sudu u Zenici svi sugrađani koji imaju neki spor mogu pristupiti sudu i na jedan od tri načina tražiti sudsku nagodbu.

„Sedmica sudske nagodbe“ je aktivnost pokrenuta od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH s ciljem rješavanja što većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke. Na Općinskom sudu u Zenici „Sedmica sudske nagodbe“ trajaće desetak dana.

Na ovaj način se želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda s prioritetom bržeg i efikasnijeg rješavanja sporova, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

Pozivamo sve građane Zenice koji imaju neki spor pred ovim sudom da predmet riješe sudskom nagodbom, a to mogu učiniti na način da informišu sudiju koji vodi njihov predmet na jedan od sljedećih načina: samostalno ili preko svog zastupnika uputite pismeni prijedlog za zaključenje sudske nagodbe; samostalno ili preko zastupnika kontaktirajte sudiju kako bi zajednički dogovorili termin za ročište za sklapanje sudske nagodbe ili da zajedno sa suprotnom strankom, te zastupnikom ukoliko ga imate, u toku navedenog perioda, pristupite na sud sa prijedlogom za zaključenje sudske nagodbe”, riječi su Emire Šuvalić Tufekčić, portparolke Općinskog suda u Zenici.

Jučer je u Općinskom sudu u Zenici održana radionica o temi “ Sedmica sudske nagodba“ na kojoj su učestvovali sudije Kantonalnog i Općinskog suda u Zenici, predstavnici kantonalnog pravobranilaštva, Regionalne advokatske komore i javnih preduzeća sa područja grada Zenici.

Prednosti sudske nagodbe su: kraći i efikasniji postupak, a spor se okončava zaključivanjem sudske nagodbe pred prvostepenim sudom. Sporazum stranaka se unosi u zapisnik koji stranke potpisuju. Sudska nagodba ima status izvršne isprave, bez drugostepenog žalbenog postupka u predmetu. Također sudska nagodba znači i jeftiniji postupak. Sudska nagodba je privilegovana sa aspekta plaćanja sudske takse, a prema odredbama Zakona o sudskim taksama. Zaključivanje sporazuma među strankama znatno skraćuje vrijeme trajanja spora, te na taj način reducira i ostale potencijalne troškove nastale u vezi sa sudskim postupkom. Sudskom nagodbom stranke stvaraju bolje poslovne odnose”, dodaje Šuvalić Tufekčić.

Također ističe da ukoliko dužnik ne postupi po sudskoj nagodbi onako kako je to zaključeno tužitelj može tražiti naplatu svojih potraživanja, isto kao kod pravosnažnih sudskih odluka. (A. H.)