Svjetski dan borbe protiv osteoporoze

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije do 2025. godine biće za 60 procenata više oboljelih od osteoporoze, oboljenja koje je ova organizacija prije skoro 30 godina proglasila društvenom bolešću.

Zenički ljekari upozoravaju na današnji Svjetski dan borbe protiv osteoporoze na važnost prevencije, a u  Udruženju „Bonus“ nastaoje obezbjediti svojim članicama, ali i svim ostalim sa osteoporozom bolje uvjete liječenja i kvalitet života.

Iz Udruženja za liječenje osteoporoze “Bonus” Zenica napominju nužnost mjerenja gustine koštane srži. Uz ovaj dan organiziraju akcije besplatnog mjerenja, a ranijih godina su dosta radili na edukaciji, po srednjim školama npr., te svojom dovitljivošću, iako su to mahom osobe treće životne dobi obezbjedile i sredstva za rad Udruženja.

“Mnogo toga smo uradili za 16 godina postojanja udruženja. Najbitnijim smatramo edukaciju i podršku članicama, a prije nekoliko godina smo osvojili na Bingu 9000 KM”, kaže Gordana Mišetić, predsjednica UG “Bonus”.

Od nekoliko hiljada maraka te nagrade uspijevaju plaćati režije u Udruženju koje se nalazi u Titovoj ulici i koje je trenutno u fazi adaptacije dotrajali prostorija. Od direktorice Doma zdravlja zenica su dobili odgovor da se radi i na tome da se prostorije laboratorije izmjeste iz podruma, kako bi i članice Bonusa koje se zbog opsteoporoze teško kreću mogle raditi laboratorijske pretrage. Također, lijek Fosamax pola godine je na esencijalnoj listi, kupujemo ga za jednu marku, a pola godine plaćamo oko 30 KM, što je za oboljele, mahom penzionerke i penzionere to visoka cijena”, ističe predsjednica Mišetić. Prema riječima prim.dr. Subhije Prasko, specijalistice porodične medicine i članica UO Udruženja Bonus osteporoza je asimptomatsko oboljenje i jedan običan pokret kod oboljelog može dovesti do prijeloma kosti.

“Važna je fizička aktivnost, šetnja na primjer, zatim vitamin D, posebno koji upijamo iz sunčevih zraka, ali i zdrava Ishrana i zdrav stil života, bez alkohola i nikotina”, istakla je dr Prasko, dodajući da je smanjivanje visine kod pacijentA jedan od znakova osteoporoze.

(A.H.)