MZ Perin Han dobija novu zgradu Ambulante porodične medicine

Nedavno je u sjedištu Vlade ZDK potpisan Sporazum o zajedničkom finansiranju Projekta izgradnje objekta Ambulante porodične medicine sa pratećim sadržajima u zeničkoj MZ Perin Han, između Grada Zenica i Ministarstva zdravstva ZDK.

Ambulanta u kojoj se trenutno pruža usluga pacijentima je neuslovna za rad, kako za pacijente, tako i za medicinsko osoblje, a pacijenti s kojima smo razgovarali su ogorčeni. “Uslovi su katastrofalni, od prostora, do širine i dužine-sve je minijaturno. Davno se trebala ambulanta raditi. Strava i užas”, žali nam se mještanka Perinog Hana Umzila Aletić, čije mišljenje dijeli većina pacijenata u ovoj ambulanti s kojima smo danas razgovarali. Ipak, uskoro bi trebao doći kraj ovim problemima mještana. Nova zgrada bit će izgrađena, kako nam je potvrđeno u Gradskoj upravi Zenica, već naredne jeseni.

“Planirano je da se u MZ Perin Han u Zenici gradi stambeni objekat bruto površine od 846 m2, gdje će pored zgrade porodične ambulante sa prostorijama za dvije ordinacije i dvije intervencije biti planiran i prostor za apoteku, matični ured, poštu, zajedničko naplatno mjesto, multifunkcionalni prostor i prostor za potrebe mjesne zajednice”, kazao je Mirsad Heleg, savjetnik gradonačelnika za komunalne djelatnosti i infrastrukturu Grada Zenica.

Bit će ovo jedan moderan i savremen kompleks, najavljuju iz Gradske uprave, a procijenjena vrijednost ovog projekta je blizu million i po KM bez PDV-a. Tender je raspisan, navodi Heleg, a rok za izgradnju nove zgrade ambulante u Perinom Hanu je 12 mjeseci, što znači da će već naredne jeseni mještani ovog naselja zdravstvenu zaštitu imati u boljim uvjetima.

“Postojeća ambulanta je montažni objekat koji je napravljen prije 50-ak godina. Neuslovna je i ne može se popraviti i rekonstruisati, a zbog toga što je i Društveni dom u toj MZ koji je napravljen jako davno u ruševnom stanju, Gradska uprava je odlučila da poveže projekat ambulante sa projektom izgradnje društvenog doma i pratećih sadržaja smještenih u tom društvenom domu”, istakao je Heleg, naglasivši da je ova ambulanta još prije pet godina bila prioritet za izgradnju.

Procijenjena vrijednost građevinskih radova za izgradnju objekta, bez uključene opreme i namještaja, iznosi 2.462.672,52 KM sa PDV-om, od čega će Grad Zenica obezbijediti iznos od 1.882.672,52 KM, a Ministarstvo zdravstva iznos od 580.000,00 KM. (M.H.)