U prvih deset mjeseci šest saobraćajnih nesreća prouzrokovali vozači romobila

FOTO: MUP ZDK

Na području Zeničko-dobojskog kantona u prvih deset mjeseci tekuće godine evidentirano je šest saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali vozači romobila. U ovim nesrećama jedna osoba zadobila je teške tjelesne povrede dok su četiri osobe lakše povrijeđene.

Iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova ističu kako su još 2021. godine uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH ali da inicijativa do danas nije uvrštena u tekst važećeg Zakona.

Sve više je korisnika električnih trotineta na ulicama, a posebno zabrinjava činjenica da ih sve više koriste mlađa djeca. Nažalost, zakonska regulativa ne postoji, ali apelujem ovom prilikom posebno na roditelje da zabrane djeci mlađoj od 14 godina korištenje romobila, a i starijoj da ograničene te ukoliko koriste da to rade pod roditeljskim nadzorom i sa zaštitnom opremom. Nadam se da će vlasti što prije prepoznati da je Zakon neophodno što prije donijeti. Za sada policijski službenici mogu davati određene preporuke, a u slučaju da se desi saobraćajni prekršaj postupa se u skladu sa važećim Zakonom i u skladu sa prekršajem koji je počinjen“, kazao je Elvedin Fišek, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. (B. D.)

FOTO: MUP ZDK