Prvi oktobar je Međunarodni dan starijih osoba

Prema podacima procjene stanovništva Svjetske zdravstvene organizacije do 2050. godine, svaka šesta osoba na svijetu bit će starija od 65 godina (16% svjetske populacije), u odnosu na svaku jedanaestu osobu u 2019. godini (9% svjetske populacije).

Ove godine navršavaju se 33 godine otkako je Glavna skupština Ujedninjenih naroda 30. decembra 1990. godine, 1. oktobar proglasila Međunarodnim danom starijih osoba s ciljem promocije održivog aktivnog starenja u zajednicama.  Prepoznajući starenje kao globalni izazov 2021. – 2030. proglašena je  dekadom zdravog starenja. Dom za stara lica u Zenici će i ove godine na prigodan način obilježiti ovaj dan.

Prvo oktobar jeste Međunarodni dan starih osoba koji mi svake godine obilježavamo uz određen niz aktivnosti koje planiramo i provodimo tokom čitavog mjeseca oktobra. Neke od tih planiranih aktivnosti već smo i proveli. Evo prošle sedmice imali smo jedan organizovani izlet na Smetove sa našim korisnicima. Ostale aktivnosti ćemo provoditi tokom mjeseca u vidu posjeta drugim domovima i centrima koji se bave sličnim djelatnostima. Centralna manifestacija obilježavanja prvog oktobra biće organizovana drugog oktobra u ponedjeljak s obzirom da nam prvi oktobar pada u nedjelju tako da smo se odlučili da nam to bude u ponedjeljak u 12:00 sati sa određenim aktivnostima u smislu kulturno-zabavnog programa, naravno uz svečani ručak za naše korisnike i zvanice gdje smo pripremili zahvalnice za sve prijatelje naše ustanove, a korisnici već pripremaju skromne poklone za štićenike JU Dom i porodica Zenica“, rekla je Sedina Muslić, v.d. direktorica JU Dom za stara lica Zenica.

Sedina Muslić

U znak sjećanja i priznanja važnosti Opće deklaracije o ljudskim pravima, ove godine je obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba na temu “Ispunjavanje obećanja Opće deklaracije o ljudskim pravima za starije osobe: kroz generacije”. U središtu teme su sve starije osobe koje u potpunosti trebaju uživati ​​svoja ljudska prava i temeljne slobode. Briga za starije osobe treba biti odgovornost čitavog društva jer utiče na cjelokupni razvoj društva i privredni sistem što se na kraju preslikava i na mikro nivo – porodicu i lokanu zajednicu. (T. B.)