Zenička priča: Nađemo se kod sata

Gradska uprava Zenice je za potrebe grada kupila šest javnih satova ukupne vrijednosti blizu 98.000 KM. Opremu i satove koji su postavljeni 2019. godine na mjestu starih satova u Zenici osigurao je “Netz-elektrik” d.o.o. Gradačac. Postavljena su četiri trostrana sata modernog dizajna s direktnim LED osvjetljenjem, te dva trostrana totem sata od inoksa, s temperaturnom sondom.

Za sve građane Zenice koji su emotivno vezani za onu „staru“ rečenicu „Nađemo se kod sata“ nije bitno radili ili ne radi sat, bitne su im uspomene koje ti satovi bude.

Na sreću, sat kod robne kuće Bosna radi i na pitanje, Koliko puta ste se nalazili kod sata? Naš sugrađanin Dragan odgovara, „Bezbroj puta. Bilo je to jako interesantno u ono vrijeme nije bilo ni mobitela, nije bilo nikakvih ovih, što se kaže sada elektronskih situacija. Uglavnom bila je riječ, dođemo, najčešće je bilo nađemo se kod sata. To je bilo bitno, prepoznatljivo da je to taj dio u principu. Ako kažemo da se nađemo u pet kod sata, u pet je kod sata, nema kašnjena, nema ništa, pogotovo raja kad je u pitanju, kad trebamo negdje dalje ići“ priča nam naš sugrađanin Dragan sjećajući se tog vremena.

Nažalost od šest novih javnih satova koji su postavljeni 2019 godine već duže vrijeme ne rade svi. Poslali smo upit Sektoru za ekologiju i komunalne poslove u Gradskoj upravi, koji su zaduženi za javne satove, u kojem smo zatražili informaciju: Ko ih održava? Da li svi rade? Koliko je sredstava u budžetu Grada planirano za održavanje? Odgovor iz Sektoru za ekologiju i komunalne poslove u Gradskoj upravi objavljujemo u cjelosti:

Poštovani,

shodno Vašem upitu za održavanje javnih gradskih satova u Gradu Zenica, dostavljamo vam sljedeće informacije. Grad Zenica je 2019. godine putem postupka javnih nabavki vršio rekonstrukciju i sanaciju javnih gradskih satova, kao i nabavku 4 (četiri) komada trostranog sata i 2 (dva) komada trostranog totem sata izgrađenog od inoksa. Shodno predmetnom Ugovoru Izvođač je imao obavezu i održavanje predmetnih satova.

Obzirom da je garantni rok istekao, u 2023. godini Sektor za ekologiju i komunalne poslove planira pokrenuti proceduru javne nabavke za održavanje istih“.

Satovi su postavljeni u ulici Školska, Talića brdo (ispred RK Bosna), Derviša Imamovića (kod TC Bingo u naselju Crkvice), u ulici Londža su postavljeni trostrani inoks satovi, dok su totemski modeli sata postavljeni u ulici Dr. Abdulaziza Aska Borića i na kružnom toku kod željezničke stanice. (T.B.)