“Od Kulina bana do Foruma Zeničana”

U duhu obilježavanja godišnjice od potpisivanja najznačajnijeg sačuvanog državno-historijskog dokumenta srednjovjekovne Bosne – Povelje Kulina bana, 29. augusta, kada se obilježava i Dan Zeničkodobojskog kantona u organizaciji Foruma građana Zenica i u saradnji sa gradskim službama započelo je uređenje parka uz istočnu stranu stadiona Bilino polje.

Još od 2003. godina Forum građana Zenice organizira na taj dan kulturno-umjetničku manifestaciju „Od Kulina bana do dobrijeh dana“ i to je, zapravo, prvi put da je u Bosni i Hercegovini obilježena na institucionalan način godišnjica od potpisivanja dokumenta koji se smatra jednim od najznačajnijih za historiju slavenstva.

Obilježavajući 800. godišnjicu od potisivanja Povelje bosanskog bana Kulina izrađen je zlatni medaljon i poštanska marka, sve pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Tada smo dali da se postavi i ploča na kamenu u parku, kojeg mi u Forumu već zovemo Parkom Kulina bana. Čini mi se da ovaj naziv zaživljava sve više među sugrađanima, a uređenjem parka od ove godine želimo da on ima i jednu edukativnu funkciju“, kaže za ZenicaInfo.ba Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice.

Na malim bilbordima uz bulevar koji nosi naziv Bulevar Kulina bana biće dvostrano postavljeni i osvijetljeni posteri iz kojih će Zeničani i gosti grada moći saznati podatke o stolovanju jednog od najboljih bosanskih vladara.

Također smo u više navrata podnosili inicijativu prema Komisiji za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti koja djeluje pri Gradskom vijeću Zenica da se ovaj park zvanično nazove Park Kulina bana. Tada bismo mogli raspisati javni poziv, možda i međunarodni da se podigne odgovarajuće spomen obilježje banu Kulinu i da se na tom mjestu mogu održavati časovi historije za učenike zeničkih, ali i škola iz drugih gradova koje svoje đake šalju kod nas na ekskurzije. Cilj nam je da se potpiše sporazum Foruma, Muzeja grada, Grada Zenica, Zeničko-dobojskog kantona i fondacije Kulin ban i da apliciramo na međunarodne konkurse kako bismo ostvarili dovoljna sredstva za spomen obilježje ovom značajnom bosanskom vladaru. Sve to činimo kako bismo i Zenici omogućili da ima prepoznatljiv historijski značaj, kakav ovaj grad zaslužuje. “, kazao je Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine Foruma Zeničana.

U Forumu građana Zenice obilježavaju na ovom mjestu i godišnjicu od potpisivanja Bilinopoljska izjave – dokumenta u kojem su poglavari bosanske crkve, pred izaslanikom rimskog pape Ivanom de Kazamarisom, izjavili da se, samo formalno, odriču svoje hereze. Ovaj dokument potpisali su ban Kulin, dubrovački arhiđakon Marin i sedam poglavara crkve bosanske 8. aprila 1203. godine na mjestu na kojem se danas nalazi stadion Bilino polje. Dokaz da je ban Kulin stolovao u Zenici je i ploča Velikog sudije Građeše iz 12. stoljeća, pronađena u prigradskom naselju Podbriježje 1964. godine, koja se nalazi u Muzeju grada Zenica.

Za 29. august pripremaju kulturno-umjetnički program, uz učešće učenika zeničkih škola. Do tada bi u ovom parku trebalo da budu postavljene klupe, staza, potkresano grmlje, a nadaju se i da će izgradnjom „plavog puta“ za potrebe Službe hitne pomoći, koji je planiran u projektu sanacije putne infrastrukture Gradske uprave, biti postavljena i dva stuba ulične rasvjete. Postaviće i legendu na skulpturu „Razvoj“ Zeničanina Franje Bešlića, koja se nalazi u ovom parku, a za koju je 1981. godine dobio prestižno priznanje grada Zenice.

 

 

 

 

Forum građana Zenica organizirao je ranijih godina i posjetu dubrovačkom Gradskom arhivu, gdje se nalazi replika Povelje, uradio dokumentarni film o ovom dokumentu, kao i suvenir „Replika Povelje Kulina bana na svili“.

Prema riječima predsjednika Foruma poslana je inicijativa i JP Autoceste Federacije BiH da jedan od tunela na dionici auto-puta A1 u blizini Zenice dobije naziv Kulin ban.

Sve ovo radimo kako bismo građane Zenice, ali i goste našeg grada, kojima je stadion Bilino polje svojevrsna turistička atrakcija, podsjetili na značaj našeg grada u bogatoj historiji Bosne i Hercegovine.“, dodao je Franjić pozivajući sugrađane na obilježavanje 829. godišnjice od potpisivanja Povelje bana Kulina – prvog poznatog diplomatskog dokumenta pisanog na domaćem jeziku bosančici, za mnoge „rodnog lista bosanske državnosti“, 29. augusta u parku Kulin ban. ( A. Huskić)

Foto: Forum građana Zenica