FOTO+VIDEO: 26 godina od formiranja Prve zeničke brigade

Polaganjem cvijeća na obilježje u kompleksu spomen parka ispred direkcije Željezare Zenica obilježena je 26. godišnjica formiranja Prve brigade Zenica-303. Viteške brigade i Željezarskog bataljona.

Prije 26 godina, tačnije 13. maja 1992., formiran je Željazarski bataljon, a 5 dana kasnije i Prva zenička brigada, iz koje je kasnije izrasla 303. Viteška.

U prvim danima rata u jedinicu, bez razmišljanja i kalkulacija, pristupa veliki broj boraca, odlučnih da BiH odbrane od agresora.

Jasmin Šarić, jedan od ratnih komandanata, sa ponosom se sjeća tog vremena kada je BiH odbranjena, za što velike zasluge svakako pripisuje Prvoj zeničkoj-303. viteškoj brigadi, koja je prošla sva ratišta u BiH, od Visokog, Sarajeva, Vozuće, Teslića, pa sve do Krajine.

Kroz Zenički bataljon, Prvu zeničku, a zatim i 303. Vitešku brigadu, prošlo je više od 7.000 boraca, od kojih su 23-ica nosioci „Zlatnog ljiljana“.

Ranjeno je 1.400 boraca, dok je njih 396 dalo svoj život u odbrani BiH.

Za zasluge u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, Predsjedništvo BiH Brigadi je dodijelilo kolektivno priznanje „Zlatni ljiljan“. (Rešad Šabanović)

Pogledajte obraćanja Jasmina Šarića i Tahira Šabića, povodom godišnjice Brigade.