Na Radio Zenici specijalna emisija povodom Dana Republike Italije

U utorak, 2. juna je veliki italijanski praznik – Dan Republike. Iz tog razloga ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi pozvao je sve prijatelje na susret na kojem će se slaviti i jačati osjećaj pripadnosti jednoj zajednici vrijednosti: vrijednosti demokracije, slobode i solidarnosti.

“Za one poput mene koji imaju čast predstavljati Italiju u inostranstvu, 2. juni je prilika da se okupi italijanska zajednica i naše slavlje podijeli sa predstavnicima zemlje domaćina, Bosne i Hercegovine, i sa prijateljima iz međunarodne zajednice.
Ove godine okolnosti nalažu da odložimo zabave i prijeme. Stoga smo odlučili promijeniti uobičajenu proslavu Dana Republike akcijom solidarnosti, u nadi da ćemo uspjeti izvući osmijeh na lica onima koji teško proživljavaju ova vremena.

Ovog 2. juna ponudit ćemo vam specijalnu emisiju “Radio Italia”, koja će se emitirati od 16.00 do 18.00 sati na valovima Radija Sarajevo, Radija Gradiška, RTV Zenica, Radija Kameleon Tuzla i na portalima CerebraNGO i BanjaLuka Mladi.
Navečer, u 21.00 sat, BHT1 će prikazati film “Benvenuti al Sud” (Dobrodošli na jug), komediju koja će izmamiti smijeh na račun velikih i malih razlika koje prožimaju našu zemlju od sjevera do juga; to je način da se svi osjetimo malo više Italijani i da se podsjetimo da razlike predstavljaju bogatstvo jedne zajednice. Uživajte s nama, Živjela Italija, živjela Bosna i Hercegovina, kazao je ambasador Minasi”, kazao je ambasador Minasi.

Tokom cijelog dana volonteri italijanskih nevladinih organizacija koje rade u Bosni i Hercegovini dijelit će besplatne obroke osobama u stanju potrebe u javnim kuhinjama u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Zenici, kao znak solidarnosti i kao zamjena za prijem koji tradicionalno organizira ambasada.

Pogledajte poruku ambasadora Minasija: