Mladi iz BiH otputovali na interkulturalnu razmjenu u Švicarsku

Četredeset mladih ljudi  iz Udruženja „Naša djeca“  danas je otputovalo u Trogen,  u Švicarsku, gdje se djeci pruža prilika da budu dio interkulturalne razmjene u organizaciji Dječije fondacije Pestalozzi.

Hajrija Hodžić jedan je roditelja čije je dijete otputovalo sa drugim mladim ljudima u Švicarsku. Kako kaže, njenom sinu, ovo nije prvi put da putuje i druži se s vršnjacima van granica naše države.

-Petnaest dana aktivisti će provesti družeći se s djecom iz Moldavije i Poljske, te na taj način proći kroz različite radionice, steći nova iskustva i prijateljstva, ali i obići Švicarsku, kazao je Aldin Vrškić, supervizor iz Udruženja „Naša djeca“.

Inače, Pestalozzi je selo za djecu, koje im pruža mogućnosti upoznavanja i istraživanja o diskriminaciji, konfliktu, identitetu, migracijama i mnogim drugim temama sa svojim supervizorima i trenerima. Pored radionica, koje imaju djeca, tu su i radionice za supervizore, gdje uz kvalitetan rad i zabavu upotpune svoje prethodno znanje.

Gradska uprava Zenica i Ured načenika Busovače podržali su ovo putovanje, uz minimalno finansijsko učešće aktivista. (D.S.)