Raskol u Stranci penzionera BiH, raspuštene gradske organizacije u Zenici, Kaknju, Tešnju i Maglaju

Predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH Dževahid Sokić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je ukazao na probleme sa kojima se ova stranka suočava. Posebno je naglasio težinu situacije u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, u kojima su raspušetni pojedini organi općinskih organizacija.

Frakcije unutar stranke, razlogom su, kako je kazao Sokić, i raspuštanje svih organa Gradske organizacije ove stranke u Zenici. Međutim, raspušteni organi, kako ih je nazvao, ne osjećaju se takvim.  “Raspušteni organi se ne osjećaju raspuštenim. Ne dozvoljavaju da se izvrši primopredaja, zarobili su kancelariju, odn. poslovni prostor. Mi nećemo ulaziti silom, ali imamo način da iz ovoga izađemo elegantno. Frakcije ne poštuju odluke organa i Kongresa. Frakcije rade duže od godinu dana, i one su se uvezale u Tuzlanskom i ZDK, pokušaj je bio i u Sarajevskom kantonu, ali nije uspio”, ukazuje Sokić. Priznaje da je bilo i određenih propusta unutar stranke, a glavni je, kaže,  da na Kongresu stranke nije završen izbor glavnog odbora, čiji nastavak  je bio zakazan u Zenici, gdje su se, kako kaže, javile opstrukcije. A opstrukcije su razlogom i raspuštanja općinskih organa stranke.

“Frakcije su se pojavile, jer se lobiralo za druge osobe. Kada to nije prošlo, uvezali su se gospoda iz Zenice i Tuzle. Tako da sam bio primoran da raspustim organe u Zenici, Kaknju, Tešnju i Maglaju. U toj inerciji priklonili su im se gospoda iz  Visokog i Zavidovića, pa i Žepča ”, naglašava Sokić. Kaže, da ima saznanja, da frakcije koje je pomenuo rade na formiranju nove Stranke penzionera, što je dodatno stvorilo konfuziju među članstvom stranke koja okuplja oko 4.100 članova u ZDK .

“SPU BiH definitivno ide na izbore. CIK je prihvatio našu prijavu među prvom, i u prvom krugu ovjerila naše učešće”, poručuje Sokić.

Nakon raspuštanja gradskih organa stranke u Zenici je imenovano povjerenstvo Stranke penzionera, koje ima ulogu organa koji su raspušteni. Podsjetimo, na čelu Gradske organizacije SPU BIH Zenica bio je Mehmed Rahmanović, dok funkciju predsjednika Kantonalne organizacije obnaša Hidajet Halilović. (M.H.)