U pripremi novi sadržaji u Muzeju grada Zenica

Ljetnji period za Muzej grada Zenice ne znači prestanak svih aktivnosti. Naprotiv, mnoge od njih su u toku i cilj im je ponudu Muzeja učiniti još bogatijom, inovativnijom i što atraktivnijom za što veći broj posjetilaca.

Na prostoru kulturno-istorijske cjeline Vrandučka tvrđava u toku su intenzivni radovi na popravci zidina obora tvrđave kao i na krovu velike i male kule.To je preduslov za uvođenje novih sadržaja u oboru, saznajemo od direktora Muzeja grada Zenice, Adnadina Jašarevića.

„Izmještamo kovačnicu na otvoreno i pripremamo oružarnicu koju ćemo smjestiti u veliku kulu, gdje je bila kovačnica. Takođe ćemo urediti kutak za djecu pod nadstrešnicom gdje će moći igrati srednjovjekove igre. Time ćemo zaokružiti ponudu, ne samo zabavnih nego i edukativnih sadržaja“. U samoj muzejskoj zgradi radi se na redizajnu dvije stalne postavke. Riječ je o etnološkoj te postavci medija XX stoljeća. Cilj je njihova modernizacija i , saobrazno duhu vremena, uvođenje nove opreme i tehnologija.

Tako će ovaj muzej ostati prvi na ljestvici u regionu a i šire kao najsavremeniji muzej što mnogo govori i o našem gradu. Nema puno takvih gradova u Evropi koji se mogu podičiti ustanovom koja je tehnički i tehnološki visoko razvijena“. Privode se kraju i pripreme za štampanje dvije nove publikacije u muzejskim edicijama. „Riječ je o edukativnoj knjizi stripa o Kulinu banu, našem prvom velikom vladaru te o priručniku „Kreativna učilica“ koju je priredila Lejla Agić a služiće djeci kako bi se bolje uklopila u aktivnosti naših kreativnih radionica ali i nastavnicima, učiteljima i profesorima koji se takvim djelatnostima bave“. Ovaj priručnik biće od koristi svim profilima muzejskih radnika i pedagoga i to ne samo u našoj zemlji obzirom na njegov univerzalni koncept. (D.T.)