Nestabilno vrijeme praćeno tučom proteklih dana pričinilo veliku štetu poljoprivrednicima

Nestabilno vrijeme, praćeno tučom I gradom proteklih dana zahvatilo je brojna područja u našoj zemlji te pričinilo velike materijalne štete poljoprovrednim proizvođačima.

Ogromne su štete na usjevima pšenice, kukuruza i brojnim drugim kulturama. O visini šteta je teško govoriti jer skoro svakodnevno neko novo područje bude pogođeno nepogodom, pojašnjava Ermin Veladžić, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Vjerujem da će proizvođači hrane u BiH itekako ovo osjetiti kao i samo tržište jer nisu samo pogođeni bh.poljoprivrednici nego cijeli region. Svakako je da će se ovo stanje odraziti i na same cijene, tvrdi Veladžić.

U Sarajevu je juče, ističe sagovornik, održan sastanak kojim nisu zadovoljni jer i ono što im je programom bilo zagarantovano sada obustavljeno.

Obustavljene su isplate zbog političkih igri, a mi proizvođači zbog njihovih nadmudrivanja čekamo na isplatu duže od šest mjeseci. Stoga, ne očekujemo nikakvu posebnu podršku nego radimo onako kako možemo i proizvodimo kako možemo. Da li ćemo imati strpljenja i čekati naš novac to ćemo vidjeti u skorije vrijeme. Ukoliko nam ne bude isplaćeni poticaji za prvi kvartal 2024. godine do 01. jula krenut ćemo u organizaciju protesta širom Bosne i Hercegovine. Blokadama ćemo tražiti svoj mukotrpno zarađeni novac od proizvodnje na koje smo platili indirektne poreze koji su se slili u kase Federacije, a koje plaćaju političare koji odlučuju o našim sudbinama i debelo naplaćuju svoj nerad, kazao je Ermin Veladžić, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Zbog izuzetno teške situacije I velikih elementarnih nepogoda u nekoliko gradova u BiH proglašeno je stanje elementarne nepogode. Poljoprivredni proizvođači se nadaju kako će vlasti imati sluha I pružiti pomoć kako bi barem ublažili gubitke koji su pričinjeni na poljoprivrednim zasadima.   (B.D.)