Ambasade Rumunije i Bugarske: Velika zainteresiranost za Generalni BH sajam ZEPS 2024

Menadžer Generalnog BH sajma ZEPS 2024. Sanel Ibrić razgovarao je sa Ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacuretuom i savjetnikom za ekonomska pitanja Ambasadora Bugarske u Bosni i Hercegovini Pavelom Strahilovim o predstojećem Generalnom BH sajmu ZEPS 2024 i dolasku kompanija iz ovh EU zemlja na sajam.

Ibrić je upoznao sagovornike o dosadašnjem toku organizacije ovog privrednog događaja godine, naglasivši da generalno vlada velika zainteresiranost za ovogodišinji ZEPS, te da je već sada popunjenost kapaciteta sajma 50%.

Sagovornici su istakli da je Generalni BH sajam ZEPS kao najznačajniji sajam u Bosni i Hercegovini sa najdužom tradicijom, odlična prilika za razvoj i unaprijeđenje ekonomskih odnosa sa našom zemljom. S tim u vezi, oni će nakon sastanka službenim putem u nadležnim institucijama Rumunije i Bugarske od ministarstava ekonomije do vanjskotrgovinskih komora, razvojnih agencija i udruženja privrednika prezentirati ZEPS  kao šansu za jačanje pozicije na tržištu ali i ulazak kompanija ovih zemalja na tržište Bosne i Hercegovine i regije u cjelini.

Treba istaći da su sastanci upriličeni na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ministra Elmedina Konakovića i njegovog savjetnika Dine Selimovića, a sa ciljem jačanja bilateralnih odnosa u ekonomskom smislu Bosne i Hercegovine sa ovim državama. Informacija i poziv za Generalni BH sajam ZEPS 2024 distribuirani su posredstvom mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u svijetu, a materijali su dostupni i na digitalnoj platformi Ekonomske diplomatije Ministarstva vanjskih poslova BiH na linku: https://ekonomskadiplomatija.mvp.gov.ba/.

Generalni BH sajam ZEPS 2024 održat će se od 1. do 5. oktobra na Kamberovića polju u Zenici, srcu Zeničko – dobojskog kantona, pokretaču razvoja  Bosne i Hercegovine, i jednom od privredno najaktivnijih područja u regiji Zapadnog Balkana. Ukupni sajamski prostor ove godine je 20.000 m2. ZEPS kao najveći sajam međunarodnog karaktera u Bosni i Hercegovini već treću deceniju privlači značajan broj domaćih i kompanija, sa omjerom učešća 55% domaćih naspram 45% stranih izlagača. Do sada je Sajam okupio više od 12.000 različitih izlagača, uz impresivnu posjećenost od blizu 1,5 miliona posjetitelja, čime je potvrđen njegov status ključnog privrednog događaja u Bosni i Hercegovini.