Saopštenje sa 26. sjednice Skupštine ZDK

Na dvadesetšestoj sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 22.05.2024. godine razmatrano je pet tačaka prethodno utvrđenog dnevnog reda.

U okviru prve tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je, u skraćenom postupku, donijela Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona. Ove izmjene i dopune navedenog zakona je bilo potrebno uraditi zbog usklađivanja, shodno ukazanim potrebama i promjenama, koje proizilaze iz Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a nakon što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona svojom Odlukom, dala saglasnost na Ugovor o pristupanju Kolektivnom ugovoru za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U okviru druge tačke Skupština Zeničko-dobojskog kantona je zaključkom prihvatila Izvještaj o radu i ostvarivanju Programa rada Skupštine za 2023. godinu, za period I-XII 2023. godine. U izvještajnom periodu održano je 17 sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a zastupnici su razmatrali ukupno 83 akta. Programom rada Skupštine za pomenuti period bilo je planirano za razmatranje ukupno 90 akata, a razmatrana su 83 akta. Od razmatrana 83 akta, njih 45 je planirano Programom rada Skupštine za 2023. godinu, dok je razmatrano i 38 akata koji nisu uopšte planirani u Programu rada Skupštine za 2023. godinu. U skladu sa navedenim, procenat realizacije Programa rada Skupštine za posmatrani period iznosi 50 %.  U ovaj izračun nije uključeno 38 akata koji nisu bili planirani u Programu rada Skupštine za 2023. godinu. Ukoliko se posmatra realizacija planiranih akata iz Programa rada Skupštine za 2023. godinu (45 akata) i sa 38 akata koji nisu uopšte planirani, tada procent realizacije Programa rada Skupštine i ukupnog rada Skupštine u navedenom periodu iznosi 92,22 %. U izvještajnom periodu radna tijela skupštine (komisije) i druga tijela koja imenuje Skupština, su održala i zasjedala na 155 sjednica..

Zastupnici su u okviru treće tačke dnevnog reda razmatrali i zaključkom prihvatili Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2023. godinu, a potom je također zaključkom prihvaćen i Izvještaj o poslovanju Javne zdravstvene ustanove Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

U konačnici rada zaključkom je razmatrana i prihvaćena Informacija o izvršenju alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi u 2023. godini.