FEA – Od danas dostupna unaprijeđena verzija aplikacije ‘Čuvajmo Šume’ za šest kantona u FBiH

Šumski ekosistemi u Bosni i Hercegovini predstavljaju neprocjenjivu prirodnu baštinu i igraju ključnu ulogu u očuvanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti.

Uprkos svome značaju, suočavaju se s nizom izazova, među kojima su ilegalne aktivnosti koje uključuju različite prakse koje predstavljaju kršenje zakonskih propisa i regulativa koje su namijenjene podržavanju održivog gospodarenja šumama.

Kako bi se učinkovito suočili s ozbiljnom prijetnjom ilegalnih aktivnosti u šumarstvu, Inicijativa za šumarstvo i okoliš – FEA predstavila je unaprijeđenu verziju mobilne aplikacije “Čuvajmo Šume”. Ova besplatna aplikacija dostupna je na iOS i Android uređajima te omogućava građanima anonimno prijavljivanje ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u šest kantona u Federaciji BiH: Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu.

Aplikacija i interaktivna mapa „Čuvajmo šume” su glavni rezultat projekta “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana – Faza II”.

U saopćenju Inicijative za šumarstvo i okoliš navedeno je da unaprijeđena verzija aplikacije donosi niz poboljšanja koja olakšavaju proces prijave ilegalnih aktivnosti.

Pojašnjavaju da je prijava je jednostavna i brza za građane, korisnike, a aplikacija automatski obavještava nadležne organe putem e-mail notifikacija o pristizanju nove prijave, dok građani status prijave mogu pratiti na svojim uređajima, kao i putem interaktivne mape. Ovaj napredak znatno ubrzava reakciju nadležnih organa na prijave građana, povećavajući učinkovitost borbe protiv ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

– Uz pomoć aplikacije ‘Čuvajmo šume’, građani šest kantona u Federaciji BiH sada imaju priliku anonimno i potpuno besplatno prijaviti ileglane aktivnosti u šumarstvu, a te prijave će biti direktno proslijeđene nadležnim organima. Na ovaj način, građani postaju aktivni učesnici zaštite šumskih ekosistema. Pozivamo sve građane da preuzmu i koriste aplikaciju ‘Čuvajmo šume’ kako bi doprinijeli zaštiti naših šuma. Svaka anonimna prijava može napraviti razliku.“ – poručuju iz organizacije FEA.

Projekat “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana – Faza II” je dio šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” implementiranog od CCI uz finansijsku podršku USAID – navode iz Inicijative za šumarstvo i okoliš -FEA.

Fena.ba