Obilježena 29. godišnjica Sedme muslimanske viteške brigade

Prigodnim sadržajima danas je u Zenici obilježena 29. godišnjica od formiranja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade, u organizacija istoimenog udruženja.

Na centralno spomen obilježje Kameni spavač cvijeće su položile delegacije Grada Zenica,boračkih organizacija i udruženja,te političkih stranaka.

Prigodnim riječima skupu su se obratili prof. dr. Zuhdija Adilović, predsjednik Skupštine Udruženja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade i zenički gradonačelnik Fuad Kasumović.

“Danas na sceni najviše imamo krizu morala. Vraćajući se univerzalnim vrijednostim sigurno imamo šansu da je prevaziđemo, da se ujedinimo,da se posvetimo krupnim projektima, općem interesu, da nadiđemo naše lične“, kazao je prof. dr. Adilović.

Gradonačelnik Kasumović je između ostalog, ukazao „da treba da nastavimo put Slavnih i Viteških brigada, u miru pameću i olovkama. Državu moraju voditi najpametniji, najugledini, najsposobniji, u svakoj drugoj varijanti možemo svašta očekivati“, dodao je Kasumović.

U Kasarni Oružanih snaga BiH koja nosi ime ove Brigade, tokom dana položeno cvijeće na spomen obilježje šehidima Sedme, te prigodan vjerski program.

Sedma muslimanska viteška oslobodilačka brigada iznjedrila je 244 šehida, uz 1.800 ranjenih, a 30 pripadnika nosioci su najvećeg priznanja „zlatni ljiljan“.(Š.B.)