“Karavan prijateljstva” kroz avanturu u Republici Turskoj prešao preko 5.000 kilometara

“Karavan prijateljstva” i ove godine je posjetio Tursku, u organizaciji Asocijacije “Mostovi prijateljstva BiH”  i Grupom “BiH Exploreri”.

Okupio je 40 učesnika iz sedam bh. gradova, koji su tokom ovog uzbudljivog putovanja krajem prošle sedmice prešli preko 5. 000 kilometara.

Bilo je to pustolovina, kažu nam organizatori i prilika za sticanje novih prijateljstava, poslovne saradnje, ali i upoznavanje brojnih znamenitosti kojim Turska obiluje.

Karavan prijteljstva stigao  je u 10 gadova, te obišao historijske i kulturne znamenitosti u Republici Turskoj, ali ono što uvijek posebno oduševi organizatore su, kako kažu,  prijateljska druženja i srdačan doček. Mada, ni poslovna saradnja ne izostane.

“Posjetili smo četiri milionska grada u Republici Turskoj- Ankarau, Istanbul, Samsun i Bursu, ali i prelijepe gradiće Sogut i Eskišehir. Naše putovanje kretalo se od Istanbula prema području Crnog mora. Naši prijatelji u Samsunu kažu da je ovo prva bh. delegacija koja je stigla u posljednje dvije godine iz BiH u ovaj grad  ”, ističe Imamović, ne krijući zadovoljstvo ni tim da su prisustvovali i utakmici Fenerbahce u kojoj se odlučivao šampion.

Karavan prijateljstva svoj put je nastavio u Ankaru, gdje su posjetili sjedište Sindikata državnih službenika Turske, koji okuplja preko million članova, nakon čega je ova  družina put nastavila ka Bursi, gdje je realiziran i uspon sedam članova BH. Eksplorera na planinu Uludag, nadmorske visine preko 2.400 metara…

Ramiz Bureković, vodič i eksplorer Planinarskog društva PD Poštar prepričao nam je utiske sa pohoda na Uludag, za koji kaže da su popeli “ kao bez šale”.

CIlj ovog zanimljivog Karavana prijateljstva je, kako i samo ime nosi, uspostravljanje novih i čuvanje već postojećih prijateljskih odnosa. Kako ističu organizatori, karavan neće stati, svoj put prijateljstva nastavlja već naredne godine, na neka nova mjesta i nove avanture  u očaravajućoj Republici Turskoj. (M.H.)