Usvojen Izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prvih šest mjeseci

FOTO: Zenicainfo.ba

Tokom danas održane 37. sjednice Gradskog vijeća Zenica prihvaćen je Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Zenica za period januar – juni 2023. godine, što je bila i jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda ovog zasijedanja.

Ukupni prihodi i primici u pomenutom periodu ostvareni su u iznosu od 37 miliona i 928.890 KM, što predstavlja 89% idealnog plana, ali su za 11% veći od ostvarenih prihoda i primitaka u istom periodu prošle godine.

Što se tiče ukupnih rashoda i izdataka u prvih 6 mjeseci ove godine oni su izvršeni u iznosu od 27 miliona i 700.931 KM, što je 65% idealnog plana, dok su u odnosu na izvršenje u istom periodu 2022. godine veći za 35%.

U periodu januar – juni 2023. godine ostvaren je tekući suficit u iznosu od 5 miliona i 309.079 KM, s tim da u izvršene rashode nisu uključeni rashodi električne energije za javnu rasvjetu, usluge deponovanja komunalnog otpada, održavanja komunalne higijene grada, kao i troškovi nadzora na komunalnoj infrastrukturi za mjesec juni.

Uzdržani ili protiv ovakvog Izvještaja o izvršenju budžeta Grada Zenica u prvih 6 mjeseci ove godine bilo je 7 vijećnika, uglavnom iz Kluba vijećnika SDA. (V. J.)